Senatski odbor podržao kandidata za direktora medija koje finansira američka vlada

Kandidat za direktora Američke agencije za globalne medije Majkl Pek svedoči u Senatu, (arhivski snimak)

Spoljnopolitički odbor američkog Senata, u kojem većinu imaju republikanci, podržao je kandidata predsednika Donalda Trampa za direktora Američke agencije za globalne medije (USAGM), konzervativnog producenta dokumentarnih filmova Majkla Peka.

Pekovu nominaciju podržalo je 12 republikanskih članova odbora, dok je 10 demokrata bilo protiv. O nominaciji bi trebalo da se izjasni Senat u punom sastavku, ali još nije poznato kada. Nominacija se razmatra već skoro dve godine, a potvrda je zakočena delimično zbog primedbi demokrata, koje sumnjaju da je Pek za ličnu dobit koristio finansijska sredstva svoje neprofitne organizacije.

Tramp je, pre gotovo gotovo dve godine, imenovao Peka za direktora Agencije za globalne medije, koja nadzire pet medijskih mreža koje se finansiraju iz federalnog budžeta.

Među njima je i Glas Amerike, kojeg je predsednik Tramp kritikovao zbog načina izveštavanja o Kini tokom krize izazvane širenjem koronavirusa.

U saopštenju koje je objavila prošlog petka, direktorka Glasa Amerike Amanda Benet ponovo je stala iza misije i izveštavanja medijske kuće koju finansira američka vlada.

Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i verodostojnim informacijama", istakla je Benet.

Ne propustite: Tenzija između Bele kuće i Glasa Amerike - norma već decenijama

Demokratski senatori pokušavali su da odlože glasanje o Peku nakon što je tužilaštvo u prestonici Vašingtonu pokrenulo istragu o tome da li je nezakonito koristio sredstva svoje neprofitne organizacije Public Media Lab.

Majkl Pek je bliski saveznik Stiva Benona, bivšeg saradnika predsednika Trampa i jednog od osnivača ekstremno desničarskog vebsajta Brajtbart, prenosi agencija Rojters.

Američka agencija za globalne medije nadzire rad pet američkih mreža u koje osim Glasa Amerike spadaju Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

Amanda Benet, direktorka Glasa Amerike, nekoliko puta je objavila saopštenje podsećajući na misiju i nezavisno izveštavanje medijske kuće koju finansira američka vlada.

Na pretresu u četvrtak, više demokratskih senatora je nadglasano u pokušaju da odlože glasanje dok Pek ne odgovori na pitanja o svojim finansijama ili dok kancelarija tužilaštva ne završi svoju istragu.

“Majkl Pek je prekršio obećanje meni i odbio da otvoreno učestvuje u ozbiljnim pitanjima", izjavio je najviše rangirani demokrata u senatksom odboru za spoljnopolitička pitanja Bob Menendez, koji je dodao da odbor, koji predvode republikanci, nije uspeo da se na dvostranački način bavi nominacijom. "Niste čak ni odgovorili na zabrinutost kompletnog demokratskog dela odbora", rekao je Menendez predsedavajućem republikancu Džimu Rišu.

Riš je izjavio da je odbor spreman da odustane od nominacije "ukoliko Sekretarijat za pravosuđe to zatraži od nas. To se nije dogodilo." Glas Amerike zatražio je dodatni komentar od portparola senatora Riša.

Konflikt interesa?

Senator Menedez obrazložio je primedbe demokrata, navodeći da je Pak poreskoj službi pogrešno predstavio odnos između svoje neprofitne organizacije Public media lab i druge, profitne organizacije koju je vodio. Kako navodi demokrata, Pekova filmska kompanija "Manifold Productions Inc" primila je milione dolara u grantovima od njegove neprofitne organizacije. Pa opet, Majkl Pek je više puta rekao poreskoj službi (IRS) da ne postoji veza između te dve organizacije, iako je bio na čelu obe", ističe demokratski senator Menendez. On kaže da Pek još nije ispravio pogrešne informacije koje je dostavio poreskoj službi, a da spoljnopolitičkom odboru nije dostavio tražena dokumenta.

Glas Amerike takođe je zatražio komentar Pekovog predstavnika za medije.