Snižen kreditni rejting Srbije

Agencija Standard i Purs snizila je rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije za jedan stepen, na BB minus sa negativnim izgledima
Rejting agencija Standard i Purs smanjila je danas kreditni rejting Srbiji za jedan stepen, a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio da je to očekivana odluka.

Uz ocenu da nova srpska vlada nije uspela brzo da usvoji mere koje će povratiti fiskalnu stabilnost i podstaći poverenje u monetarnu politiku, rejting agencija Standard i Purs snizila je danas rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti za jedan stepen, tačnije na BB minus sa negativnim izgledima. U saopštenju Standard i Pursa se upozorava se i da će izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije oslabiti nezavisnost centralne banke, što može dovesti do politizacije monetarne politke.

Reagujući na ovu vest, ministar za privredu i finansije Mlađan Dinkić je ocenio da je smanjenje kreditnog rejtinga potpuno i opravdano i očekivano. Dinkić je rekao i da se radi na donošenju plana fiskalne konsolidacije - i o nekim detaljima ovog plana javnost će upoznata sutra, dok će kompletan program biti predložen parlamentu u septembru:

"To se desilo i gotovo svim evropskim zemljama ove godine – i Italiji, i Španiji, i Francuskoj i mnogim durim zemljama. Desilo se i Srbiji. Potpuno opravdano, moram da kažem, jer je budžetski deficit koji Srbija danas ima rekordan, najviši u istoriji Srbije. Javni dug takođe je otišao na 55 odsto BDP-a, tako da ova odluka kreditne agencije Standard i Purs potpuno očekivana za nas u Ministarstvu finansija i privrede."

U izjavi za Glas Amerike ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je odluka o smanjenju kreditnog rejtinga Srbiji pomalo i zakasnela, s obzirom da su javne finansije zemlje već duže vremena u jako lošem stanju. Prokopijević podseća da je Srbija pre godinu i po dana uzela kredit od milijardu dolara po kamatnoj stopi od 7,25 odsto, a da bi danas Srbija morala da ponudi 9,25, 9,50 pa možda i više ako bi htela da uzme da uzme neki novac u evroobveznicama na među-narodnom finansijskom tržištu. To znači da je za više od dva procentna poena porasla cena servisiranja dugova Srbije, a ovo smanjenje rejtinga ovo može dodatno da pogorša poziciju zemlje.