Tadić: Nastavljamo pregovore sa socijalistima

Predsednik DS Boris Tadić ispred sedišta stranke, 20. maja 2012.

Uže Predsedništvo DS dogovorilo je principe na kojima će graditi vladajuću koaliciju, ali nije razgovaralo o personalnim rešenjima.
U Srbiji se nastavljaju priče o formiranju nove vlade - DS ni večeras nije odlučila o tome hoće li Boris Tadić preuzeti mesto premijera, već samo da je spremna za nastavak pregovora o formiranju vlade sa socijalistima.

Posle četiri sata rasprave iza zatvorenih vrata, predsednik DS-a Boris Tadić izašao je večeras pred novinare i u kratkom obraćanju izjavio da je uže Predsedništvo stranke dogovorilo principe na kojima će graditi vladajuću koaliciju, kao i da je odlučeno da se nastave razgovori sa socijalistima o novoj vladi. O personalnim rešenjima – budućem premijeru i ministrima nije razgovorano, rekao je Tadić:

"Prvo ćemo se dogovoriti oko strateških ciljeva, oko načela funkcionisanja, oko izvršenja, a nakon toga i oko svih personalnih rešenja. Ja znam da vas zanima ko će biti premijer, ko će biti ministar na ovoj ili onoj poziciji – to danas nije bila tema o kojoj je uže Predsedništvo DS-a razgovaralo, ali će biti u najskorije vreme."

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zamolio je danas Borisa Tadića da prihvati premijersko mesto, a socijalisti na današnjoj sednici Predsedništva stranke nisu razgovarali o formiranju vlade. Lider SPS-a Ivica Dačić je izjavio da socija-listi nisu zainteresovani za trojnu koaliciju sa DS-om i SNS-om, već da su otvoreni za nastavak saradnje sa demokratama.

Dačić očekuje nastavak razgovora o vladi iduće nedelje, a kako je najavio privremeni lider naprednjaka Aleksandar Vučić u ponedeljak treba da se sretnu novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik DS-a Boris Tadić. Vučić je pred novinarima rekao da bi odluku o eventualnoj koaliciji dve najveće stranke trebalo da donesu stranački organi:

"Takva odluka bi za SNS bila veoma teška. Ja mislim nemoguća, ali nemojte da ja dajem konačan sud – u našoj stranci postoje stanački organi, Glavni odbor, Predsedništvo stranke i strranačku organi bi takvu odluku doneli. Ako me pitate da li ću lično insistirati i predlagati nešto slično – ne."

A kako je danas izjavila ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, posle izbora Nikolića za predsednika Srbije odnosi SAD i Srbije će ostati isti i nema razloga da se ne nastavi dobra saradnja dve zemlje na svim nivoima. Po njenim rečima tokom jučeraš-njeg razgovora sa novoizabranim predsednikom Srbije, Nikolić je izrazio prvirženost nastavku puta Srbije ka punopravnom članstvu u EU i unapređenju dobrih odnosa SAD i Srbije.

Sa druge strane Vorlikova je rekla da mu je prenela stav američke adminsitracije da je u interesu i SAD i Srbije da se što pre formira nova vlada, kao i o vladi treba da odlučuju stranke u Srbiji:

"Naš interes je da se vlada što pre formira, kako bi što brže počela da radi i ispunjava važne ciljeve i zadatke, kao što su otvaranje novih radnih mesta, privlačenju investicija, nastavku evropskih integracija, kao i mnogim drugim problemima koji su ostali nerazrešeni", navela je Vorlik.

Kako je ocenio analitičar Zoran Stojiljković kod nekih u Evropi postoje cinična očekivanja da će novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić biti podložniji pritiscima od prethodnika, jer je početnik i može se dodatno pritisnuti. Na predstavljanju današnjem istraživanja o izborima Fondacije Konrad Adenauer, on je, povodom mogućih kombina-cija za sastav Vlade Srbije, rekao da velika koalicija DS-a i SNS-a ne bi imala veliki programski problem, ali da bi bila strateški neodrživa jer bi koalicioni partneri samo gledali kako da se međusobno prevare.