Određen datum konferencije za Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun

Ujedinjene nacije su saopštile da će dugo očekivana sirijska mirovna konferencija biti održana 22. januara u Ženevi i pozvale sirijsku vladu i opoziciju da učestvuju
Generalni sekretar svetske organizacije, Ban Ki Mun, najavio je taj datum danas, rekavši da očekuje da sirijska vlada i opozicija učestvuju sa „ozbiljnom namerom“ da okončaju rat u toj zemlji. Ban je apelovao na sve strane da sada preduzmu akciju koja bi mogla da bude od pomoći učesnicima konferencije:

Mada će se konferencija održati za osam nedelja, sve strane mogu i moraju sada da počnu da preduzimaju korake kako bi pomogle da ženevska konferencija uspe, kad je reč o prekidu nasilja, humanitarnom pristupu, puštanju zatvorenika na slobodu i povratku sirijskih izbeglica i interno raseljenih lica svojim kućama.“

Ban je dodao da bi bilo „neoprostivo ne iskoristiti ovu priliku.“ On je konflikt u Siriji nazvao najvećom pretnjom za medjunarodni mir i bezbednost u svetu. Saopštenje UN-a ne sadrži nikakve detalje o tome ko će učestvovati na konferenciji.

Saopštenje je izdato pošto se izaslanik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi sastao sa visokim diplomatama iz Sjedinjenih Država i Rusije u Ženevi.

Cilj ovih razgovora je da se dve strane slože o političkom rešenju koje bi obuhvatilo formiranje prelazne vlade sa punim izvršnim ovlašćenjima. Predložena konferencija odlagana je mesecima zbog nesuglasica o tome ko će učestvovati i pod kakvim uslovima.