Tramp nastavio kampanju posle drugog neuspelog atentata na njega

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp na političkom skupu u Flintu, u Mičigenu, 17. septembra 2024.

Bivši američki predsednik Donald Tramp nastavio je predizbornu kampanju u utorak, prvi put posle pokušaja njegovog ubistva u nedelju, dok istražitelji rade na tome da saznaju više o osumnjičenom koji se nalazi u pritvoru.

Pored održavanja skupa u gradskoj kući, Tramp je za Foks njuz rekao da mu je rečeno da će Tajna služba pojačati detalje njegove bezbednosti.

Njujork tajms je takođe izvestio u utorak da se Ronald Rou, vršilac dužnosti direktora Tajne službe, sastao sa Trampom u ponedeljak i rekao mu da će biti potrebno napraviti značajne nove bezbednosne aranžmane ako Tramp želi da nastavi da igra golf.

Rajan Vesli Raut, koji je kao uhapšen nakon što je pobegao sa Trampovog golf terena u Vest Palm Biču na Floridi, pojavio se u ponedeljak pred sudom i optužen je da je kao osoba ranije već osuđena za krivično delo posedovao vatreno oružje sa izbrisanim serijskim brojem.

Zvaničnici su rekli da podaci sa Rautovog mobilnog telefona pokazuju da je čekao 12 sati na stazi, skrivajući se u žbunju duž ograde između pete i sedme rupe.

Ne propustite: Detalji optužnice: Osumnjičeni za atentat na Trampa proveo skoro 12 sati na njegovom golf terenu

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je u utorak da će vlasti države na čijem je čelu takođe istražiti incident i da nema poverenja u federalnu vladu da će sprovesti transparentnu istragu.

"Država Florida ima jurisdikciju za najozbiljnije, najdirektnije krivično delo, a to je pokušaj ubistva", rekao je DeSantis na konferenciji za novinare, iako Raut nije pucao u Trampa i ni u jednom trenutku nije imao bivšeg predsednika u vidokrugu.

DeSantis je doveo u sumnju sposobnost federalne vlade da sprovede temeljnu i nepristrasnu istragu, pominjući slučajeve koje federalna tužilaštva vode protiv Trampa na Floridi i drugde u vezi sa njegovim pokušajem da preokrene rezultat izbora 2020. i zbog čuvanja poverljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na obali okeana, nedaleko od golf terena.

"Mislim da postoji velika zabrinutost zbog toga kako su ove agencije funkcionisale", rekao je DeSantis o četiri istrage protiv Trampa, od kojih su tri u zastoju u pravnim sporovima. "Mi nismo uključeni ni u jednu od onih drugih stvari u koje je uključen (federalni) Sekretarijat za pravosuđe".

Alehandro Majorkas, šef američke unutrašnje bezbednosti, čija agencija nadgleda Tajnu službu, pohvalio je u utorak agente Tajne službe na skupu koji je organizovao portal Politiko.

"Treba ih pohvaliti", rekao je Majorkas i dodao da su agenti Tajne službe brzo otklonili pretnju, kada je otkrivena, i da je agencija proširila zaštitu bivšeg predsednika.

Majorkas je rekao da Tramp dobija "obezbeđenje koja je srazmerno činjenici da je bivši predsednik i da je u toku kampanja".

Policajac prolazi pored kuće Rajana Ruta, čoveka optuženog za očigledan pokušaj ubistva Donalda Trampa, dok agenti FBI vrše pretres unutra, 17. septembra 2024, Kaava, Havaji.

Tramp je pohvalio rad na njegovom obezbeđenju, ali se činilo da u komentarima za Foks njuz digital u ponedeljak deo krivice za incident pripisuje predsedniku Džou Bajdenu i svojoj političkoj suparnici na predsedničkim izborima, aktuelnoj potpredsednici Kamali Haris.

"Njihova retorika dovodi do toga da se puca na mene, iako sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji je uništavaju - i iznutra i spolja", rekao je Tramp.

I Bajden i Haris, izrazili su žaljenje zbog mogućeg pokušaja ubistva Trampa, drugog u dva meseca. U prvom napadu na političkom mitingu u Pensilvaniji u julu Trampu je povređeno desno uvo.

I Bajden, i Haris, pozvali su Trampa u utorak da mu kažu da su zahvalni što je bezbedan nakon incidenta na Floridi.

Ne propustite: Haris i Bajden razgovarali sa Trampom, istražitelji pokušavaju da utvrde motiv mogućeg atentata

Haris je rekla novinarima na jednom skupu Nacionalnog udruženja crnih novinara: "Rekla sam mu šta sam rekla i javno: Nema mesta političkom nasilju".

"Trebalo bi da imamo zdrave nesuglasice i debatu, ali ne i nasilje", rekla je Haris.

Bela kuća je opisala poziv kao "srdačan i kratak razgovor".

Tokom govora na konferenciji istorijskih Crnačkih koledža i univerziteta u Filadelfiji kasno u ponedeljak, Bajden je rekao: "U Americi svoje nesuglasice rešavamo mirnim putem, preko glasačkih listića, a ne puškama".

FBI i njihovi partneri fokusirali su se na dobijanje naloga za pretres GoPro kamere i drugih elektronskih uređaja koje je osumnjičeni navodno ostavio na mestu događaja, kao i za pregledanje njegovog vozila i elektronskih uređaja ostavljenih na prethodnim adresama osumnjičenog.

"Subjekt je bio aktivno prisutan na mreži, a mi prolazimo kroz ono što je objavio i sve pretrage koje je sprovodio na internetu", rekao je glavni specijalni agent FBI Džefri Veltri.

"FBI je poslao više zahteva kompanijama za vraćanje (aktivnosti) telefona i naloga na društvenim mrežama subjekta", dodao je Veltri, obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare u ponedeljak kasno. "Primili smo nekoliko odgovora i čekamo dodatne odgovore".

Osim toga, Veltri je rekao da su terenske kancelarije FBI-ja u Honoluluu, na Havajima, i Šarlotu u Severnoj Karolini, poslale agente da intervjuišu članove porodice, prijatelje i bivše saradnike osumnjičenog.

Ova fotografija koju je dala Hedi Aouidj prikazuje Rajana Rauta, osumnjičenog za očigledni pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika Donalda Trampa, na Majdanu u Ukrajini 10. aprila 2024.

Veltri je rekao da istražitelji pažljivo razmatraju i druge izjave koje je osumnjičeni davao tokom godina, uključujući intervjue koje je dao medijima o pokušajima da regrutuju avganistanske vojnike i druge da se bore u Ukrajini.

Prošlost osumnjičenog na internetu ukazuje na to da je u jednom trenutku izgledalo kao da podržava Trampa. Međutim, poslednjih godina čini se da njegovi postovi sugerišu da je bio užasnut Trampom.

U samoobjavljenoj knjizi iz 2023. Rut je izgleda želeo da podstakne Iran da ubije bivšeg predsednika.

"Slobodni ste da ubijete Trampa", napisao je on u knjizi "Ukrajinski rat u kom se ne može pobediti", opisujući bivšeg predsednika i sadašnjeg republikanskog predsedničkog kandidata kao "budalu".

Ipak, da li je Raut bio u zaveri sa nekim, još nije jasno.

"Nemamo informaciju da je delovao u saradnji sa nekim drugim", rekao je Veltri iz FBI novinarima.

Džef Seldin iz Glasa Amerike doprineo je pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.