Srbin iz Ohaja prikrivao da je osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj, ide u zatvor, pa će biti proteran

ARHIVA - Devočica pali sveću na spomen groblju u Vukovaru, 17. novembra 2013.

Muškarac iz Ohaja osuđen je na tri godine zatvora zbog nezakonitog sticanja zelene karte u SAD, pošto je prilikom apliciranja za dobijanje dozvole za boravak prikrio da je bio optužen za ratni zločin u Hrvatskoj pre nego što je emigrirao u Sjedinjene Države.

Prema sudskim dokumentima, Jugoslav Vidić (56) iz Parma Hajtsa je u prijavi za stalno nastanjenje u Sjedinjenim Državama lažno naveo da nikada nije optuživan za kršenje zakona iako je znao da je optužen u Hrvatskoj za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, objavio je američki Sekretarijat za pravosuđe 16. oktobra.

Vidić je takođe lažno naveo da je služio samo vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) od 1988. do 1989. godine, iako se zapravo borio u Srpskoj vojsci Krajine tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine. Kao rezultat ovih materijalno lažnih izjava, Vidiću je bio odobren status zakonitog stalnog boravka u SAD i zelena karta.

Vidić je na sudu rekao da nikada nije imao nameru da učini nešto loše.

"Želeo sam da dođem ovde zbog svoje porodice", kazao je on, prenose lokalni portal Cleveland.com.

Vidićev branilac, Daniel Misievic, rekao je da je njegov klijent izgradio život kao proizvođač kobasica u Parma Hajtsu, predgrađu Klivlenda, u državi Ohajo, te da je reč o posvećenom ocu dvoje dece i članu lokalne crkve.

Ne propustite: HRW o Srbiji: Zastrašivanje novinara, napadi na LGBT, sporo procesuiranje ratnih zločina

"Jugoslav Vidić je lagao o ratnim zločinima koji mu se stavljaju na teret u pokušaju da pobegne od svoje prošlosti i nezakonito živi u Sjedinjenim Državama", rekla je prva zamenica pomoćnika državnog tužioca Nikol M. Argentijeri, šefica Odeljenja za krivična dela u Sekretarijatu za pravosuđe.

"Zahvaljujući posvećenosti tužilaca, organa za sprovođenje zakona i naših međunarodnih partnera, Vidić će odležati zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama, posle čega će uslediti njegovo udaljavanje".

"Njegova kazna pokazuje da počiniocima kršenja ljudskih prava neće biti dozvoljeno da se sakriju od svojih zločina u Sjedinjenim Državama", navela je ona.

Američka tužiteljka za severni okrug Ohajo Rebeka Lucko ocenila je da je "Vidić počinio teška kršenja ljudskih prava i zbog toga je osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj".

"Ipak, lagao je imigracione zvaničnike SAD o svojom osuđivanju i učešću u nasilnoj vojnoj sili da bi zatražio status izbeglice i dobio zelenu kartu – postavši tako stalni legalni stanovnik naše zemlje - kada nije imao pravo na to", rekla je ona:

"Oni koji pobegnu od nasilnih zločina koje počine negde drugde u svetu, a zatim uđu u našu zemlju drsko lažući o svojoj prošlosti biće pozvani na odgovornost, kao što pokazuje jučerašnja presuda. Vidićeve lažne radnje su gnusne i nepravedno su povredile ljude u nevolji koji legitimno traže utočište da pobegnu od stvarne štete u svojim matičnim zemljama".

"Naše zajednice ovde u Ohaju i širom Sjedinjenih Država nisu bezbedna utočišta za ratne zločince da pobegnu od odgovornosti u svojim matičnim zemljama", rekla je izvršna pomoćnica direktora Katrina V. Berger iz Istražnog odeljenja Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (HSI), dodajući da se nada da "ova kazna pruža određenu meru utehe porodicama žrtava sa saznanjem da će, uprkos proteklom vremenu, Sjedinjene Države tražiti pravdu".

Počinio ratni zločin u Petrinji 1991.

Vidić je u sporazumu o priznanju krivice priznao da je optužen za ratni zločin u Hrvatskoj 1994. godine i da je osuđen u odsustvu 1998. godine.

Hrvatski sud je tada utvrdio da je tokom napada snaga etničkih Srba u Petrinji, u Hrvatskoj, 16. septembra 1991. godine, Vidić odsekao ruku civilu Stjepanu Komesu, koji je potom umro, navodi se na sajtu Sekretarijata za pravosuđe.

Vidić je dalje priznao da je znao za hrvatske optužbe kada je emigrirao u Sjedinjene Države kao izbeglica 1999. godine i kada je podneo zahtev za zakonito stalno nastanjenje 2000. godine, kada su ga intervjuisali američki imigracioni zvaničnici, te da je dobio zelenu kartu 2005. godine.

Vidić se izjasnio krivim po jednoj tački optužbe da je posedovao potvrdu o registraciji stranca znajući da je ona nabavljena putem materijalno lažnih izjava. U okviru sporazuma o priznanju krivice, Vidić je pristao na donošenje sudskog naloga za udaljavanje iz Sjedinjenih Država.

HSI i FBI su istražili slučaj uz koordinaciju Centra za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine, uključujući Međunarodnu jedinicu za ljudska prava FBI-a. Ministarstvo pravosuđa zahvalilo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa i javne uprave Republike Hrvatske, koji su pomogli u istrazi.