Šon Didi Kombs optužen za seks trafiking i reketiranje, ostaje u pritvoru do suđenja

Sudski crtež Šona Didija Kombsa u sudnici u Njujorku (Foto: REUTERS/Jane Rosenberg)

Šon "Didi" Kombs koristio je slavu koju je stekao kao jedno od najpoznatijih imena u hip-hopu da primora žene na ponižavajuće seksualne činove, u okviru seks trafikinga i zavere za reketiranje, navodi se u federalnoj optužnici od tri tačke otpečaćenoj u utorak.

Reper i producent je uhapšen u Njujorku u ponedeljak veče i u utorak se pred sudom na Menhetnu izjasnio da nije kriv. Sudija mu je međutim odredio pritvor do početka suđenja, na zahtev tužilaštva. Advokati odbrane tražili su da njihov klijent bude pušten na slobodu do suđenja, uz kauciju od 50 miliona dolara.

Kombs (54) je koristio svoju poslovnu imperiju, uključujući i muzičku izdavačku kuću "Bad Boy Entertainment", da prebacuje žene, kao i muškarce seksualne radnike, preko državnih granica da učestvuju u snimljenim seksualnim činovima poznatim kao "Freak Offs", koje je poznati muzičar mogao da gleda, naveli su tužioci.

Tužioci optužuju Kombsa za kriminalni poduhvat u cilju eksploatacije žena najmanje 16 godina unazad. Prema optužnici, Kombs je ženama davao drogu, uključujući ketamin i ekstazi, finansijsku podršku ili im obećavao pomoć u karijeri ili romantičnu vezu. Zatim je koristio snimke seksualnih činova da bi osigurao da ćute, a ponekad je oružjem zastrašivao žrtve i svedoke, navode tužioci.

Ne propustite: Objavljen snimak na kojem se vidi kako Šon Didi Kombs udara pevačicu Kesi

"Žrtve nisu verovale da mogu odbiti Kombsa a da istovremeno ne ugroze svoju bezbednost ili se suoče sa većim zlostavljanjem", naveo je federalni tužilac na Menhetnu Demijan Vilijams.

U optužnici se ne navodi koliko je bilo navodnih žrtava, niti se Kombs optužuje da je sam imao neželjene seksualne kontakte sa ženama. Međutim, optužen je da ih je udarao, drogirao i gađao objektima.

"Razočarani smo odlukom da se goni po onome za šta mi smatramo da je nepravedna optužnica američkog tužioca protiv gospodina Kombsa", rekao je za Rojters Mark Agnifilo, Kombsov advokat.

Agnifilo je rekao da se Kombs dobrovoljno preselio u Njujork u isčekivanju optužbi.

Portparol američkog tužioca za južni okrug Njujorka odbio je da komentariše Agnifilove primedbe.

Kombs je suočen sa nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje.

Prošle nedelje, pevačica Doun Ričard podnela je tužbu protiv Kombsa za seksualni napad, zlostavljanje, trgovinu ljudima zbog seksualne eksploatacije, rodnu diskriminaciju i prevaru u južnom okrugu Njujorka.

Kombs negira optužbe.

Ne propustite: AP: Pretres kuća repera Šona Didi Kombsa u istrazi o trgovini ljudima

Istog meseca, Kombsu je naloženo da plati 100 miliona dolara po drugoj tužbi za seksualni napad Deriku Liju Smitu, koji je optužio Kombsa da ga je drogirao i seksualno zlostavljao na zabavi pre skoro 30 godina. Advokat Kombsa rekao je da će reper tražiti da se presuda poništi.

R&B vokal Kasandra Ventura tužila je Kombsa 2023. optužujući ga za serijsko fizičko zlostavljanje, seksualno ropstvo i silovanje tokom desetogodišnje profesionalne i romantične veze. Ona je pristala na neobjavljenu nagodbu u novembru 2023, a Kombs je snažno negirao optužbe.

Kombs je jedan od najuticajnijih producenata u hip-hopu i bio je izuzetno uspešan izvođač.