U napadu u blizini Kongresa poginuli policajac i osumnjičeni

Your browser doesn’t support HTML5

Nacionalna garda kod Kapitola

Dve osobe su izgubile život u incidentu u kom je vozilo udarilo u barikadu nadomak kompleksa Kapitol hila u centru prestonice SAD-a Vašingtona, objavila je policija Kapitol hila na konferenciji za medije.

Živote su izgubili jedan policajac Kapitol hila i osumnjičeni koji je automobilom naleteo na barikadu”, izjavila je Jogananda Pitmen - vršiteljka dužnosti direktorke policije Kapitol hila.

Zvaničnici su objavili identitet stradalog policajca. Reč je o Vilijemu Evansu - koji je u policijskoj službi bio osamnaest godina, navedeno je u saopštenju policije Kapitola.

Agencija Asošijeted pres, pozivajući se na zvaničnike agencija za sprovođenje zakona, prenela je da je vozač automobila identifikovan kao 25-godišnji Noa Grin. Istražitelji pokušavaju da dobiju pristup njegovim onlajn nalozima da bi utvrdili motiv napada.

Grinov brat rekao je dnevniku Vašington post da je Noa imao problema sa upotrebom narkotika i paranojom i da je porodica bila zabrinuta zbog njegovog mentalnog zdravlja.

Prema medijskim izveštajima, Grin je na svom nalogu na Fejsbuku govorio o "kraju svetu, antihristu i vladinoj kontroli umova". Takođe je naveo da je nezaposlen i hvalio lidera grupe "Nacija Islama" Luisa Farakana.

Fejsbuk je saopštio da je uklonio Grinove naloge sa te društvene mreže i sa Instagrama i da je u kontaktu sa agencijama za sprovođenje zakona

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džozef Bajden, kako je navedeno, skrhan zbog smrti policajca u nasilnom incidentu u području Kapitol hila.

"Dobijam obaveštenja o incidentu i biću informisan kako istraga bude odmicala", rekao je Bajden - saopštila je Bela kuća.

Saopšteno je i da je Bajden naredio da američke zastave na Beloj kući budu spuštene na pola koplja u čast policajca Vilijema Evansa koji je ubijen u napadu.

Nepoznat motiv napada

Osumnjičeni je, ukazano je na brifingu, pokušao da probije barikadu na severnom prilazu kompleksu Kapitol hila pri čemu je naleteo na dvojicu policajaca.

"Napustio je vozilo sa nožem u ruci i potrčao ka pripadnicima policije Kapitol hila. Policija je na osumnjičenog otvorila vatru", rekla je Pitmen.

Osumnjičeni je, kako prenosi AP pozivajući se na neimenovane izvore, nožem povredio jednog od policajaca.

Robert Konti, vršilac dužnosti direktora vašingtonske policije rekao je da ne deluje da napad ima veze sa terorizmom.

"Jasno je da je reč o osobi koja je pokušavala da dopre do nekoga ili nečega - nismo još sigurni čega tačno. Imamo odgovornost da istražimo to u potpunosti. Bilo je napad bio uperen protiv snaga reda ili bilo koga drugog imamo odgovornost da to otkrijemo - i to ćemo učiniti", rekao je Konti.

Your browser doesn’t support HTML5

Blokiran Kapitol hil

Navedeno je i da osumnjičeni nije bio u policijskoj bazi podataka i da nema poznatih veza sa članovima Kongresa.

Gradske ulice koje okružuju kompleks Kapitol hila su pod blokadom uz brojno policijsko prisustvo - u trenutku policijske intervencije zbog incidenta u kom je jedno vozilo naletelo na dvojicu policajaca.

Očevici prenose da helikopter nadleće to područje iz koga se čuju poruke upozorenja građanima da se sklone sa tog područja.

Nacionalna garda je saopštila da je posle incidenta rasporedila svoje snage za hitnu reakciju u kompleksu Kapitola da bi pomogle policiji.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja počelo je uklanjanje spoljnog bezbednosnog prstena koji se sastojao od visoke ograde na čijem vrhu se nalazila bodljikava žica.

Mere obezbeđenja su pojačane nakon upada hiljada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u danu kongresne potvrde izborne pobede aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

Članovi Kongresa nisu bili u Vašingtonu u petak, s obzirom na to da je pauza u zasedanju Senata i Predstavničkog doma zbog uskršnjih praznika.