SAD uvele nove sankcije Rusiji, na meti banka, oligarsi, kriptovaluta...

ARHIVA - Zgrada američkog Sekretarijata za finansije u Vašingtonu (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

- Sjedinjene Države u sredu su uvele sankcije desetinama pojedinaca i entiteta, među kojima su jedna ruska komercijalna banka i kompanija za "rudarenje" kriptovalute, da bi sankcionisala izbegavanje postojećih kaznenih mera uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

Američki Sekretarijat za finansije naveo je u saopštenju da je uveo sankcije ruskoj komercijalnoj banci "Transkapitalbank" čiji predstavnici, kako se navodi, rade sa nekoliko banaka u Aziji, uključujući i Kinu, i na Bliskom istoku i sugerisali su opcije da se izbegnu međunarodne sankcije.

Vašington je takođe sankcionisao globalnu mrežu više od 40 ljudi i entiteta koje predvodi ruski oligarh Konstantin Malofejev, koji je takođe pod američkim sankcijama, uključujući organizacije "čija je glavna misija da pomažu ruskim entitetima da izbegavaju sankcije".

Ne propustite: Ekonomske posledice ruskog rata: Niži globalni rast i sve nestabilnije snabdevanje hranom

Sekretarijat za finansije takođe je uveo sankcije kompanijama u ruskoj industriji za "rudarenje" kriptovalute, navodno trećoj po veličini u svetu. Sankcionisana je kompanija BitRiver i njenih 10 ogranaka u Rusiji, uz upozorenje da su Sjedinjene Države rešene da osiguraju da ni jedan resurs ne postane mehanizam preko kojeg bi ruskih predsednik Vladimir Putin sanirao posledice sankcija.

"Sekretarijat za finansije može i kazniće one koji izbegavaju, pokušavaju da izbegnu ili pomažu u izbegavanju američkih sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da na taj način podržavaju Putinov brutalni rat koji je sam izabrao. SAD će osigurati da sankcije koje su uvedene u bliskoj koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima umanje sposobnost Kremlja da projektuje moć i finansira svoju invaziju", naveo je u saopštenju podsekretar Brajan Nelson.

SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Moskvi od početka invazije 24. februara, uključujući i protiv najvećih finansijskih institucija i Putina.