Ambasador Hil: Voleo bih prozapadnu Vladu u Srbiji, drugih opcija više nema

Arhiva - Ambasador SAD Kristofer Hil tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi u Srbiji voleo da vidi prozapadno orijentisanu Vladu i ministre koji veruju u strateške pravce za koje su Srbi glasali, da Srbija mora da se okrene Zapadu i da "drugih opcija više nema".

On je u intervjuu za Blic koji je objavljen u ponedeljak rekao da bi to voleo da vidi, ali razume da je komplikovano sastavljati Vladu.

"Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao predloge, puno puta bi se ispostavilo da sam grešio", rekao je Hil, dodajući da ne govori vladama koga da stave na koje pozicije.

Ne propustite: Hil: Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu

Kako je objasnio, voleo bi da vidi Vladu koja je sposobna za prevazilaženje izazova i koja želi da krene ka Zapadu, jer je veoma jasno da su "ljudi u Srbiji to izabrali".

Hil je izbor novih ministara uporedio sa kuvanjem, rekavši da je "teško kuvati u tuđoj kuhinji".

"Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuvano", objasnio je on, napominjući da se trudi da se kloni tuđih kuhinja, utz tvrdnju da se ne meša u izbor vlada, već da predstavlja SAD.

"Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade", naglasio je Hil.

Ne propustite: Vučić sa predstavnicima SAD: Podrška evrointegracijama i Otvorenom Balkanu

Na pitanje koliko se kriza u Ukrajini odražava na odnose Srbije i SAD, on je odgovorio da misli da to "otvara izazove, ali i mogućnosti, kao što to sve krize i rade".

"Što se tiče izazova, znam da se mnogi Srbi osećaju kao da su se našli u tesnacu, ali mislim i da je, što se tiče mnogih Srba, to odlučeno i da misle da Srbija mora da se okrene Zapadu",
zaključio je Hil.