Zvaničnik SAD obećava "odlučnu reakciju" ukoliko Tajvan bude napadnut

  • Asošijeted pres

ARHIVA - Američki kongresmen Rob Vitman govori tokom pretresa pred Specijalnim odborom Predstavničkog doma posvećenom odgovoru Kini, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 28. februara 2023.

Delegacija Kongresa SAD, koja je u poseti Tajvanu, saopštila je u petak da bi SAD reagovale ako bi ostrvo bilo napadnuto i obećala je da će biti rešen zaostatak vredan 19 milijardi dolara u kupovini sredstava za odbranu od SAD.

"Znajte da će svaki neprijateljski ničim izazvan napad na Tajvan rezultirati odlučnom reakcijom SAD", rekao je Rob Vitmen, potpredsednik Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, u govoru uoči sastanka sa predsednicom Cai Ing-Ven.

Zakon SAD zahteva od Vašingtona da obezbedi Tajvanu sredstva da se odbrani i tretira sve pretnje ostrvu kao stvari koje izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", ali ostaje dvosmislen po pitanju toga da li će angažovati snage kao odgovor na napad iz Kine.

Vitmen, kongresmen iz Virdžinije, zajedno sa Karlosom Himenezom sa Floride i Džen Kigans iz Virdžinije, doputovao je u četvrtak u trodnevnu posetu Tajvanu. Troje republikanskih zakonodavaca sastaju se sa Cai i šefom tajvanskog Saveta za nacionalnu bezbednost Velingtonom Kuom.

Ne propustite: NATO na samitu u Viljnusu traga za konkretnim akcijama po pitanju Kine

Tajvan je samoupravno ostrvo na koje Kina polaže pravo i koje se poslednjih godina suočava sa sve većim vojnim uznemiravanjem, jer kineski borbeni avioni i ratni brodovi održavaju svakodnevne vežbe usmerene na ostrvo, i često mu se približavaju ili ga okružuju. Tokom godina, da bi ojačao svoju odbranu, Tajvan je kupio vojnu opremu od SAD vrednu 19 milijardi dolara, ali veći deo toga ostao je neisporučen.

"Imamo obavezu da se pobrinemo da popunimo zaostatak vojne prodaje u inostranstvo koji sada postoji između naših zemalja", rekao je Vitmen, dodajući da i republikanci i demokrate rade na tom pitanju.

Sjedinjene Američke Države počele su da pronalaze nove načine da podrže Tajvan u odbrani. U julu su Sjedinjene Države najavile vojnu pomoć od 345 miliona dolara u velikom paketu koji se oslanja na sopstvene zalihe Amerike.

U sredu je administracija Džoa Bajdena, u okviru programa koji je generalno rezervisan za pomoć suverenim, nezavisnim državama, odobrila prvi vojni transfer na Tajvan u istoriji SAD. Iznos je bio skroman i iznosio je 80 miliona dolara, a zvaničnici nisu precizirali za šta će tačno taj novac biti upotrebljen.