Kazna dugogodišnjeg zatvora za Amerikanku koja je odavala vojne izvore u Iraku

ARHIVA - Kompleks američkog Sekretarijata za odbarnu, u Vašingtonu

Amerikanka koja je prevodila za Pentagon osuđena je na 23 godine zatvora zbog prenošenja imena američkih doušnika u Iraku osobi koja je povezana sa libanskim moćnim šiitskim pokretom Hezbolah.

Marijam Tompson (62) priznala je da je poverljive podatke predala libanskom državljaninu u nadi da će biti prosleđene grupi koju je Vašington označio kao terorističku organizaciju.

"Kazna Tompsonovoj odražava ozbiljnost njenog narušavanja poverenja američkog naroda, ljudskih izvora koje je ugrozila i vojnka koji su radili uz nju kao prijatelji i kolege", rekao je Džon Demers, šef Odeljenja za nacionalnu bezbednost u američkom Sekretarijatu za pravosuđe, navodi se u saopštenju.

Ne propustite: Nada u povlačenje američkih snaga iz Iraka, za sada bez datuma

Prema sudskim dokumentima, Tompson je radila kao tumač u stranoj vojnoj bazi kada je 2017. započela vezu putem video aplikacije sa čovekom koji je rekao da je povezan sa Hezbolahom u Libanu.

"Vremenom je Tompson razvila romantično interesovanje za svog sagovornika", napisao je Sekretarijat za pravosuđe.

Ona je dodeljena američkim specijalnim snagama u Irbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, u decembru 2019. godine, kada je jedinica pokrenula udare protiv proiranske milicije, koji su završeni 3. januara 2020, smrću moćnog iranskog generala Kasima Suleimanija.

Ne propustite: Protesti u Iraku na godišnjicu ubistva iranskog generala Sulejmanija

Ubrzo nakon toga, kontakt Tompsonove zatražio je informacije o agentima za koje se sumnja da su pomagali Sjedinjenim Državama.

Dala mu je podatke o nekoliko američkih doušnika, uključujući prava imena najmanje osam ljudi, kojima se pristupalo kroz personalne dosijee, i informacije o američkoj vojnoj taktici.

Federalne vlasti su je uhapsile sledećeg meseca, krajem februara 2020.