Sandersu skočila popularnost pred glasanje u Ajovi

  • Džim Maloun

Senator Berni Sanders i članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortez razgovaraju sa biračima u gradu Peri u Ajovi 26. januara 2020.

Prema najnovijim anketama, senatoru iz Vermonta Berniju Sandersu dodatno je porasla popularnost, i na nacionalnom nivou i u Ajovi, gde se u ponedeljak održavaju prvi izbori u trci za izbor demokratskog predsedničkog kandidata. Podrška demokratskih birača u Ajovi je veoma važna za dalji tok duge bitke za predsedničku nominaciju.

Berni Sanders nada se da će ga novi zamah koji je dobio dovesti do pobede u Ajovi.

“Kažemo – otvoreno i bez izvinjavanja – da, ova administracija će biti administracija radničke klase”.

Sanders se nada da će u Ajovi prestići bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, koji je favorit na nacionalnom nivou. Bajden odavno tvrdi da je najjači kandidat da se suprotstavi Trampu i ujedini zemlju.​

Bivši potpredsednik Džo Bajden govori na Univerzitetu Severne Ajove u Sidar Repidsu 27. januara 2020.

“Sledeći predsednik će naslediti podeljenu zemlju i svet u rasulu. Uz poštovanje, neće biti vremena za obuku na poslu. On ili ona će odmah morati da znaju šta će da urade”.

Još jedan snažan kandidat u Ajovi je senatorka Elizabet Voren, koja obećava velike promene:

“Ako se neka odluka donosi u Vašingtonu, garantujem da je na nju uticao novac. Ako želimo da to promenimo, ne možete da sprovodite sitne izmene. Biće potrebna velika, strukturna promena”.

Ne propustite: Šestoro demokrata sukobilo stavove u oštroj debati u Ajovi

Medju prvih četvoro je Pit Butidžiž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani i relativno nova ličnost na nacionalnoj političkoj sceni.

“Verujem da svrha predsedničkog položaja nije da se veliča predsednik, nego da se osnaže i ujedine građani Amerike kako bi postizali velike stvari. Zato tražim vašu podršku”, poručuje biračima Butidžidž.

Četvoro demokratskih kandidata moralo je da prisustvuje suđenju o opozivu predsednika Trampa u Senatu. Zato senatori Sanders, Voren, Majkl Benet iz Kolorada i Ejmi Klobučar iz Minesote nisu mogli da vode kampanju u Ajovi u ključnom trenutku.

“Ostaćemo u Senatu do samog kraja, slušaćemo dokaze. A mi možemo da radimo dve stvari u isto vreme, ja kao mama to dobro znam”, kaže Klobučar.

Demokratski rivali Talsi Gabard, Džo Bajden, Ejmi Klobučar, Elizabet Voren i Berni Sanders zajedno su učestvovali u Maršu na dan Martina Lutera Kinga u Južnoj Karolini 20. januara 2020.

Iako je Sandersova popularnost porasla, ankete pokazuju da će trka u Ajovi biti tesna i nepredvidljiva.

“Demokratski birači tek počinju da obraćaju pažnju i mislim da ima prostora za promene. Birači u Ajovi I širom zemlje imaju neku predstavu o kandidatima, ali će tek početi da se fokusiraju. A prvo o čemu misle je da žele da pobede Donalda Trampa”, objašnjava Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

Demokratski kandidat biće formalno izabran u julu, na konvenciji u Milvokiju, u državi Viskonsin.