Skup SPC u Nikšiću: Zakon o slobodi vjeroispovijesti “protiv pravoslavlja”

Arhiva - Saborna crkva vaskrsenja Hristovog u Podgorici

Više hiljada vjernika Srpske pravoslavne crkve okupilo se u subotu ispred Hrama Svetog Vasilije Ostroškog u Nikšiću kako bi izrazilo protest zbog predloženog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predvidja da vjerski objekti i imovina izgradjeni prije 1918. postanu državno vlasništvo, što ta crkva smatra pokušajem oduzimanja njene imovine.

Ocjenjujući da je Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti "zakon protiv pravoslavlja", Episkop dioklijski SPC Metodije je saopštio da ”danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu”.

“Danas u Crnoj Gori država ne dopušta Ustavom zagarantovanu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi", ističe SPC u proglasu pročitanom okupljenima.

Ne propustite: DF prijeti radikalnim potezima ako bude glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

SPC zahtijeva “zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa”, prenijeli su lokalni mediji.

Sa skupa je poručeno i da je dužnost države da svakome jamči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a gradjani pozvani da se bore protiv diskriminacije i štite vjerska prava i slobode.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je okupljenima da “imate grupu bogataša koji su sve opljačkali u Crnoj Gori, samo još treba hramove da opljačkaju”.

“Kažu da ih je više. Nije snaga u množini, nego u Gospodu”, rekao je Amfilohije, koji je saopštio i da su vjernici SPC iz Hercegovine zaustavljeni na crnogorskoj granici, kako bi “po naredbi” bili spriječeni da dođu u Nikšić.

“Nije to dobro, ne može mržnjom i razdorima da se stvara budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije, prenosi RTCG.

Skupu u Nikšiću, koji je protekao bez incidenata, prema procjeni policije prisustvovalo je oko 6,000 gradjana, “što je daleko manje od očekivane procjene organizarora”, saopštila je Uprava policije.

Ne propustite: Vlada usvojila predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Savjet za građansku kontrolu policije saopštio je da su tokom skupa “policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno i gradjani su prema njima pokazalo puno uvažavanje i odgovornost”, te da je Uprava policije demonstrirala snažnu posvećenost države održavanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda”.

Skupština Crne Gore je raspravu o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti uvrstila u dnevni red sjednice zakazane za 24. decembar, a u naredni utorak bi Zakonodavni odbor Skupštine trebao da se izjasni o njegovoj ustavnosti i zakonitosti.