Skupština prekinula saradnju sa CRTA-om, Otvoreni parlament nastavlja da radi

Naslovna strana sajta Otvoreni parlament zatamljena kao vid protesta zbog urušavanja institucije parlamenta.

Skupština Srbije raskinula je u petak Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, koja je dan ranije zatamnila sajt Otvorenog parlamenta u znak protesta zbog urušavanja parlamentarizma u Srbiji. objavila je CRTA na svom Tviter nalogu. No, iz ova organizacije tvrde da će nastaviti da nesmetano i kritičko posmatraju rad parlamenta.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica skupštine Maja Gojković i potpredsednici Skupštine Srbije optužili organizaciju da sprovodi "očiglednu političku agendu" i pozvali tu nevladinu organizaciju da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju "političku" platformu umesto što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

"Činjenica da je predsednica NS sa tri potpredsednica pozvala jednu NVI da se kandiduje, govori da predsednica Narodne skupštine ne razme šta su ključne uloge različitih aktera u demokratskom procesu. Organizacije civilnog društva i mediji pre svega imaju ulogu da kritički posmatraju rad institucija i time pokušavaju da unaprede njihov rad", rekao je za Glas Amerike Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA-e.

Raša Nedeljkov, programski direktor nevladine organizacije CRTA (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).

"Kada nas pozove da se kandidujemo, znači da u nama vidi neprijatelja i da suštinski ne razume da je naš poziv bio upravo da se kroz posmatranje rada parlamenta, kroz primenu procedura vrati dijalog u parlament, da se napravi prostor u kome će se na parlamentarni način diskutovati o vema važnoj temi kao što je budžet jedne zemlje", ocenio je on.

Nedeljkov podseća da je sajt Otvoreni palrmanet napravljen mnogo pre nego što je potpisan sada već raskinuti memorandum o saradnji sa Narodnom skuopštinom. Memorandum je bio samo protokolarni dokument kojim se parlament opredelio da sarađuje sa organizacijom civilnog društva.

"Sam čin ukidanja memoranduma za Otvoreni parlament u suštini ne znači ništa. Mi ćemo nastaviti da prikupljamo informacije i izveštavamo javnost. Do daljnjeg će sajt ostati zamračen kao svedočansotvo jednog vremena u kome vrednosti parlamentarizma očigledno nisu važne i potčinjavaju se interesima jedne partije ili jedne koalicije na vlasti. U svkaom slučaju, taj memorandum koji je ukinut neće uticati na to da organizacija civilnog društva prati rad parlamenta i o tome izveštava javnost", precizirao je Nedeljkov za Glas Amerike.

Ambasador V. Britanije: Cenimo saradnju sa Parlamentom, CRTA važan partner

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif nije želeo da komentariše vest da je Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, ali je rekao da njegova zemlja ceni saradnju sa srpskim parlamentom i da je CRTA i dalje njen važan partner.

Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji (Foto: Medijacentar Beograd, mc.rs).

"Visoko cenimo našu saradnju sa Skupštinom Srbije. Parlament je važan deo svake demokratije. Takodje, CRTA je za nas i dalje vrlo važan partner, pošto želimo civilno društvo koje doprinosi transparentnosti", rekao je novinarima ambasador Velike Britanija koja je među zemljama koje najviše ulažu u otvorenost parlamenta, na konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas".