"Ako Dijana Živić organizuje proteste na Kosovu podnećemo ostavke"

Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj imenovao je pre dva dana Dijanu Živić iz Samostalne liberalne stranke za ministarku poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova. Predstavnici vlasti u Beogradu i Srpske liste izneli su brojne kritike na ovu odluku premijera Kosova, na koje je odgovorio predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

Na početku konferencije za novinare predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, koji je i poslanik u Skupštini Kosova, izvinio se novinarima koji su ga u protekla dva dana kontaktirali u vezi imenovanja nove ministarke poljoprivrede iz njegove stranke, što im nije odgovarao na pozive.

,,Molim vas za razmevanje, jer smo pre svega dva dana čekali da od raznih dušebrižnika vidimo koliko su kreativni u svojim lažima, klevetama i uvredama i moram da vam kažem da nisam baš impresioniran tom njihovom kreativnošću’’, rekao je Petrović obraćajući se novinarima.

Petrović se osvrnuo na izjavu ministra odbrane u Vladi Srbije Aleksandra Vulina “da je jedina aktivnost nove ministarke poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijane Živić organizacija protesta protiv Vučića u Gračanici”.

,,Ukoliko je Dijana Živić organizator ili učesnik ili bila i blizu toga, ne samo Dijana Živić, nego i ja, podnećemo ostavke i zaključaćemo ovu stranku’’

Za navode predsednika srbije Aleksandra Vučića o novoj ministarki poljorpivrede, koji je rekao da Haradinaj bira privatne Srbe za ministre, Petrović je kazao da predsednik Srbije dobro zna da je Samostalna liberalna stranka već 12 godina parlamentarna stranka i da je najstarija srpska partija na Kosovu.

,,Mi kao politička stranka smo aktivni u političkom životu na Kosovu i sasvim je normlano da budemo i deo izvršne vlasti, kao što smo i proteklih godina bili i nema razloga da se ljuti ( Aleksandar Vučić) ili da vređa bilo koga’’

Petrović je kazao i da je imenovanjem ministarke iz redova Samostalne liberalne stranke ispravljena kako je kazao “velika nepravda prema ovoj stranci, jer je od samog početka ta partija trebalo da ima jedan od ministarskih resora u Vladi Kosova”.

Osvrnuo se i na navode Srpske liste koja je navela da je Dijana Živić nesvršena studentkinja književnosti, rekavši da je ona 50 puta stručnija od svih ministara koje je Srpska lista imala i ima u Vladi Kosova.

,,Videli smo, pre svega bivšeg ministra Rikala koji kako ga Vulin naziva – „obrazovan i stručan, koji je svesno i savesno obavljao svoju dužnost“ i svesno i savesno svojoj ženi dao projekat od 100 i nešto hiljada evra i tako dalje i tako dalje, da ne pominjem ostale’’ , kazao je Petrović.

Pre Dijane Živić ministar poljoprivrede, šumarstva I ruralnog razvoja Kosova bio je Nenad Rikalo iz Srpske liste koga je početkom ovog meseca dužnosti razrešio premijer Kosova, jer je to bio jedan od uslova Socijaldemokratske partije Kosova za podršku ovogodišnjem budžetu Kosova.