Voda na poklon migrantima za preživljavanje

Granica u Arizoni gledajući južno na pustinju Sonoru u Meksiku

Jedna humanitarna organizacija strateški ostavlja buradi sa pijaćom vodom širom pustinje Sonore kako bi spasili živote migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu iz Meksika u SAD.

Sonora je jedna od najvećih pustinja u Severnoj Americi. Preko nje veliki broj ilegalnih imigranata prelazi iz Meksika u Ameriku, ali pošto je ona i jedan od najtoplijih predela, mnogi u pokušaju da se domognu boljeg života, zbog dehidracije, svoj život tu i okončaju. Ta činjenica podstakla je jednu neprofitnu organizaciju da obezbedi emigrantima ono što im je neophodno da bi preživeli.

Voda u pustinji Sonora je pitanje života ili smrti.

"Možete danima da pešačite u potrazi za vodom. Nema ni izvora ni bunara, a ako imate sreće naićićete na korito za napajanje stoke puno zelenih algi. U ovo doba godine, možda bude nekoliko blatnjavih lokvi…. preostalih posle kiše. Ovo je pustinja. Tu nema vode", kaže Džoel Smit.

Bivši marinac, Džoel Smit, je operativni menadžer “Humane granice”, neprofitne humanitarne organizacije sa sedištem u Tusonu u Arizoni.

Njegov posao je da puni strateški raspoređenu burad, svežom, hladnom vodom u najudaljenijim, opasnim područjima pustinje Sonore, gde je dehidracija najčešći uzrok smrtnosti.

Za ljude, koje nikada nije sreo, on je heroj koji im spasava živote. Međutim ne misle svi tako.

Arizona je sedište organizacije poznate kao "Minutemen Project" – koja je dobila ime po članovima elitnih kolonijalnih jedinica iz vremena Američke revolucije. Pripadnici te organizacije, od kojih su neki naoružani, motre na granicu kako bi sprečili ilegalne prelaske. Njihove intervencije su često vandalske uz pretnje smrću onima koji pomažu ilegalcima, kaže izvršna direktorka “Humane Granice” Huanita Miolina.

"Nažalost, grupe poput 'Minutemen-a' vrlo često uništavaju našu burad sa vodom, razbijaju nam kancelarije u pokušaju da nas obeshrabre, ali naš osnovni cilj je da spasemo živote", priča Miolina.

Pored snabdevanja vodom, organizacija “Humana Granica” nudi i neophodne informacije za preživljavanje. Lokacije na kojima se nalaze burad sa svežom vodom, gde preći granicu, kakve im opasnosti prete na putu i koji broj da zovu za pomoć. U želji da se smanji broj smrtnih slučajeva u pustinji toj inicijativi pridružila se i američka pogranična služba.

"U protekle tri godine zabeleženo je oko 200 smrtnih slučajeva. Ove godine taj broj je manji za oko 44 odsto. Uglavnom zahvaljujući porukama koje postavljamo u zemlje Centralne Amerike i Meksiko", kaže Pit Bidgein iz američke pogranične službe.

Čak i u surovim uslovima pustinje Sonora, Džoel ostaje dosledan redovnom čišćenju buradi za vodu i uvek lično proverava da li je voda sveža i hladna.

"Ako mi se ukus vode ne dopada, ispraznim bure i uspem svežu vodu", kaže Džoel Smit.

Džoel i Huanita ističu da je njihov jedini cilj - spasavanje ljudskih života.