Poljubac podigao Španiju na noge: Javnost traži ostavku predsednika saveza, on neće da ode

Dženifer Hermoso predvodila je Španiju do prve titule svetskih šampionki na nedavno završenom Mundijalu na Novom Zelandu (Foto: FRANCK FIFE / AFP)

U danu kada je desetine španskih fudbalerki i fudbalera saopštilo da neće igrati za reprezentaciju dok je na čelu saveza Luis Rubiales, igračica Dženi Hermoso potvrdila je da nije pristala da je on poljubi u usta na ceremonije posle finala Svetskog prvenstva.

„Hoću da pojasnim da ni u jednom trenutku nisam pristala na poljubac. Ne dozvoljavam da bilo ko dovodi u pitanje moju reč, kao ni da se izmišljaju moje izjave“, navodi se u saopštenju Hermoso koje je objavio španski sindikat fudbalerki.

Ranije u petak, Rubiales je odbacio pozive da podnese ostavku, što je dovelo do reakcije fudbalerki, ali i ministarki u španskoj vladi koji su ga optužile za mizoginiju.

Više od 80 fudbalerki, među kojima su Hermoso i sve ostale igračice koje su nedavno donele Španiji prvu titulu svetskih šampionki u istoriji, potpisalo je saopštenje u kojem traže odlazak Rubialesa.

"Hoće li me poljubac na dobrovoljnoj bazi oterati odavde? Neću podneti ostavku. Boriću se do kraja", rekao je Rubiales na vanrednom sastanku Fudbalskog saveza Španije.

Ne propustite: Predsednik španske fudbalske federacije se izvinio zbog neželjenog poljupca

Jolanda Dijaz, vršitelja dužnosti ministarke rada, rekla je da je Rubialesovo ponašanje neprihvatljivo.

„Vlada mora da preduzme hitne mere. Mačo ponašanje više ne sme da prolazi nekažnjeno, a Rubiales ne može da ostane na funkciji“, poručila je Dijaz.

Irene Montero, ministarka za rodnu ravnopravnost, istakla je da „Dženi Hermoso nije sama“ i da je vreme da se „kaže ne mačizmu, kao i da seksualne slobode moraju da budu garantovane“.

Napadač muške ekipe Betisa, Borha Iglesias, potvrdio je da nema nameru da igra za reprezentaciju dok je Rubiales na funkciji.

„Kao fudbaler i kao čovek ne mogu da stanem iza ovoga što se desilo danas. Doneo sam odluku da se ne vratim u reprezentaciju dok se stvari ne promene i ovakve situacije ne počnu da se kažnjavaju“, kazao je on.

Rubialesovo ponašanje su kritikovali i nekadašnji kapiten Španije Iker Kasiljas, dva najveća španska kluba, Real Madrid i Barselona, kao i Udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPRO)

Prema najavama španskih medija, očekuje se da će tokom vikenda ispred sedišta fudbalskog saveza u Madridu biti održan protest.