Specijalni sud operativan, očekuju se prve optužnice

Specijalni sud za zločine na Kosovu počinjene od 1998-2000. godine od srede je pravno operativan i više, kako prenose prištinski mediji, nema pravnih prepreka za podizanje prvih optužnica. Porodice nestalih Srba i Albanaca od ovog suda očekuju rasvetljavanje sudbine nestalih i kidnapovih.

Pravilnik Specijanog suda o postupku i dokazima u sredu stupa na snagu, pošto ističe rok od sedam dana od trenutka kada je ustavnost tog dokumenta, pre nedelju dana potvrdio Ustavni sud Kosova.

Prištinski mediji prenose, pozivajuće se na potvrde iz sedišta Specijalnog suda u Hagu, da se sada očekuje podizanje prvih optužnica od strane specijalnog tužioca.

Predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i Albanaca na Kosovu Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj za Glas Amerike kažu da od specijalnog suda očekuju da rasvetli sve zločine, uklučujući i slučajeve kidnapovanih i nestalih.

„Ovo je naša poslednja nada, ne znam šta bi drugo mogli da očekujemo sem da ti zločinci budu osuđeni, otkriju mesta svojih zločina, odnosno gde su sahranili one koje su pobili kako bi došli do rešenja sudbine nestalih lica“, kaže Trifunović.

“Mi porodice se nadamo da će sud da rasvetli sve, baš zločince koji su to uradili i rasvetliti bar na neki način za naše najmilije. Verovatno će taj sud da bude korektan, koji će na neki način nama da skine sumnje iz svojih glava - da li je ovaj ili onaj učinio zločin”, kazao je Ćerkinaj.

Kako je zakonom, koji je usvojila Skupština Kosova predviđeno, Specijalni sud čije je sedište u Hagu baviće se zločinima počinjenim na Kosovu u periodu od 01. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Sud je formiran nakon što je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti predstavio izveštaj o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.