Denver otvorio 78. NBA sezonu, šampioni bolji od Lejkersa, 106. "tripl-dabl" Jokića

Nikola Jokić u duelu sa Entonijem Dejvisom i Lebronom Džejmsom (Foto: AP/David Zalubowski)

Nikola Jokić nastavlja tamo gde je stao. MVP finala plej-ofa otvorio je 78. NBA sezonu još jednim "tripl-dablom" - 106. u karijeri - i predvodio zvanične šampione do pobede nad Los Anđeles Lejkersima - 119:107.

U večeri kada su Denver Nagetsi okačili prvu šampionsku zastavu pod svodove "Bol arene" i primili šampionsko prstenje osvojeno u junu, Jokić je dominirao tokom svih 36 minuta koliko je proveo na parketu.

Šek Jokiću: Volim te

Utakmicu između Denvera i Lejkersa u SAD je prenosila TV mreža TNT, a posle toga Jokić je razgovarao sa ekipom, u kojoj su između ostalog i legende NBA Šakil O'Nil i Čarls Barkli, kao i bivši NBA košarkaš Keni Smit.

Svi su se u superlativima izražavali o igri srpskog internacionalca, a na kraju razgovora, u svom stilu O'Nil je na srpskom rekao Jokiću: "Volim te".

Odmah zatim svi u improvizovanom studiju ispred "Bol arene", ali i navijači iza njih krenuli su da ponavljaju Šekove reči i skandiraju Jokiću "Vo-lim te".

Završio je sa 29 poena (9-17, 3-5, 2-4), 13 skokova i 11 asistencija, uz po ukradenu loptu i blokadu, a dvocifren učinak imali su i svi ostali starteri domaćih: Džamal Mari je ubacio 21 poen, uz 6 asistencija, Kentavijus Koldvel-Poup 20, Eron Gordon 15, uz 7 skokova i 6 asistencija, dok je Majkl Porter imao "dabl-dabl" po 12 poena i skokova.

Ne propustite: Titula konačno u Denveru, Jokić MVP finala plej-ofa

Nagetsi su već u prvom poluvremenu stekli dvocifrenu prednost, maksimalnih 18 razlike, ali su povremeno imali periode kada su dozvoljavali Lejkersima da priđu. Međutim, kada bi se razlika spustila ispod 10, a u jednom trenutku čak na 3 poena, trener Majkl Meloun bi obično tražio tajmaut, a zatim bi usledila serija i povratak na dvocifrenu prednost. I obično su Jokić ili Mari bili tu da orkestriraju promenu.

Svi starteri Lejkersa takođe su imali dvocifren učinak, predvođeni najstarijim - Lebronom Džejmsom, koji je - uz 21 poen - imao 8 skokova i 5 asistencija. Džejms ima 107 "tripl-dablova" u karijeri, koliko i Džejson Kid na 4. mestu večne liste, tako da se očekuje da će ih Jokić uskoro prestići, s obzirom da je Kid odavno u penziji, a Džejms je prošle sezone imao samo dva "tripl-dabla" naspram Jokićevih 29.

Ovoletošnje pojačanje Lejkersa iz Minesote Torijan Prins ubacio je 18 poena, Entoni Dejvis 17, sve u prvom poluvremenu, uz 8 skokova i 4 asistencije, dok je Ostin Rivs završio sa 14, i takođe 8 skokova i 4 asistencije. D'Anđelo Rasel ubacio je 11 poena, uz 7 asistencija.