Kako ispuniti zahteve građanskih protesta i smeniti članove REM-a

Deo rezultata monitoringa medija Birodija o predstavljanju nosilaca vlasti na Prvom programu RTS-a (foto: screenshot)

Istraživanja Birodija i Novosadske novinarske škole o radu televizija u Srbiji i njihovim informativnim programima pokazuju da postoje dva potpuno različita medijska pola koja ni jednu temu u zemlji ne vide na isti način.

Sa druge strane, ostaje pitanje za jedan od ključnih zahteva sa građanskih skupova protiv nasilja – o tome da li je moguće i kako smeniti Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koje je označeno kao ključni krivac za medijsku situaciju u Srbiji.

Ne propustite: Kan: Umesto pravde i odgovornosti, vladini zvaničnici u Srbiji podstiču mržnju i nasilje

Na tribini „Stari REM i novi Zakon o elektronskim medijima – šta dalje”, moja je održana u sredu u Beogradu, član Radne grupe za izradu Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski je ocenio da je zahtev za smenu celog Saveta REM-a ispravan i osnovan, ali da ostaje pitanje kako to uraditi da se ne bi došlo u situaciju da se napravi veća šteta od koristi.

"Ukoliko se smeni Savet REM-a dolazi se do potpune pravne praznine, jer bi poveravanje poslova koje obavlja REM bila ogromna greška", kaže Veljanovski i ističe da procedura za smenu ovog tela nije jednostavan posao.

Sa druge strane, kako je rekao Veljanovski, ukoliko članovi REM-a ne budu smenjeni u roku od mesec i po dana, ući će u novi mandat i neće biti moguća njihova smena naredne četiri godine.

Po njegovim rečima, REM ne prihvata da razmotri predlog novog zakona o elektronskim medijima, koji je podržala i sama Vlada:

Nisu pristali ni na javnu raspravu o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima. Hoće li REM uopšte moći da ispuni nove zahteve koji su po novom predslogu zakona veći, ako nije mogao ni dosadašnje?“ , rekao je Veljanovski i dodao da nisu precizni ni kriterijumi za kandidaturu članova REM-a.

Ne propustite: Nezadovoljstvo građana Srbije raste, šta je odgovor vlasti?

Po njegovom mišljenju država i crkva ne bi trebalo da budu među predlagačima članova Saveta REM-a i zbog toga je, kako je rekao, u novom zakonu predložio da se smanji lista predlagača članova ovog tela.

Po rečima izvršnog direktora Birodija Zorana Gavrilovića, nalazi ove organizacije daju argumentaciju zahtevima građana za smenu REM-a, kao i da postoji promocija izvršne vlasti, ali i da se predsednik Republike bavi temama koje van njegove nadležnosti i neustavno preuzima funkciju predsednice vlade.

Kako smatra Gavrilović postoje dva načina za smene u REM-u:

Narodni poslanici iz naših nalaza imaju argumentaciju da se obrate REM-u i da traže smenu svakog člana REM-a ponaosob, kako kaže zakon. Druga opcija jeste da se donese zakon o elektronskim medijima gde bi članovi Saveta REM-a sa njegovim osnivanjem bili zamenjeni”, rekao je Gavrilović u izjavi za Glas Amerike i naglasio da postoji i treća, pomoćna opcija – po kojoj zakonski predlagači članova REM-a sami pokrenu postupak za njihovu smenu.

Ja sam dobro obavešteni pesimista”, rekao je Gavrilović odgovarajući na pitanje da li je optimista po pitanju medijskih zahteva sa građanskih protesta.

Ne propustite: IPI: Upad u privatan posed N1 zahteva adekvatan odgovor policije 

Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole smatra da predsednik Srbije nema razloga da razmišlja o smeni REM-a, kao zahtevu sa protesta, ali da bi sa druge strane proaktivni deo građanstva trebalo da bude na više polja bude aktivan:

Mi ne umemo da koristimo alatke demokratije koje imamo na raspolaganju. Imamo akcioni plan – zašto ne tražimo njegovo ispunjenje. Imamo članove REM-a, mi znamo po zakonu kako se mogu opozvati pojedini članovi REM-a. Zašto građani to ne traže. Ne možete vi ceo sistem tražiti da se za noć promeni. To je apsurdno, trajaće jako dugo. Ali određene interesne grupe bi trebalo da prosto targetiraju određene oblasti. I da se to vidi u medijima”, rekla je Valić Nedeljković u izjavi za Glas Amerike.

Dve Srbije u medijima

Predstavljajući rezultate istraživanja informativnih programa na televizijama, Dubravka Valić Nedeljković je istakla da su na nacionalnim servisima i tri komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću predstavnici vlasti, to jest predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i vlada uvek pozitivno predstavljeni, da nema kritičkih sadržaja niti novinarske inicijative da se pokreću važne teme, kao i da kao gosti programa, pre svega na komercijalnim televizijama, učestvuju i osuđeni zločinci i moralno kontroverzne ličnosti.

Ne propustite: Savet za štampu i organizacije za zaštitu dece: Mediji da izveštavaju odgovorno

Opozicija se nikad ne pojavljuje na programima ovih telezivija, a postoji i trend koji je nezabeležen u drugim zemljama – da najviši državni zvaničnici gostuju u jutarnjim televizijskim programima.

Sa druge strane, kablovske televizije N1 i Nova S pokreću teme od javnog interesa, imaju izraženu medijsku inicijativu gde se objašnjavaju pojave i događaji od najvećeg značaja za Srbiju.

Na njihovim programima učestvuju subjekti koji se ne mogu videti u drugim medijima, rekla je Valić Nedeljković:

Kad sumirate dan vi shvatite da živite u dve Srbije. I da jedna Srbija drugu uopšte ne poznaje, da su to dve države koje imaju dva sistema vrednosti, koje imaju dve vrste rezultata kojima se diče. Koji imaju dve vrste problema. Zaista nikada, ni u najgore doba ovakva podela nije bila, da vi nemate ni jedan praktično događaj osim vremenske prognoze koji je identičan u ta dva tipa informativnih programa”, izjavila je predstavnica Novosadske novinarske škole.

Po rečima Zorana Gavrilovića istraživanje Birodija je pokazalo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić na programu RTS-a za pet i po meseci nisu dobili ni jednu negativnu sekundu.