Srbija mora da veruje u evropsku budućnost

  • Rade Rankovic

Srbija mora da veruje u evropsku budućnost, poruka je Nove spoljnopoplitičke inicijative, Foto: video grab

Iako je poruka francuske ministarke za evropske poslove Natali Loazo o proširenju EU obeshrabrujuća, Srbija ne sme da digne ruke od evropske budućnosti, već mora da pokaže da u tu budućnost veruje - jedna je od poruka da današnjeg skupa na kome je predstavljena Nova spoljnopoplitička inicijativa, iza koje je stalo 18 nevladinih organizacija.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić je ocenila da opredeljenje Beograda za ulazak u EU nije dovedeno u pitanje, ali da proces evropskih integracija ne može da napreduje dok se ne okonča proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Po njenim rečima, sveobuhvatna normalizacija odnosa zahteva političku hrabrost, a Beograd i Priština moraju učiniti ustupke, radi stabilizacije Zapadnog Balkana.

Grubješić je istakla da nerešeni kosovski problem sprečava Srbiju da se fokusira na brži ekonomski rast, jačanje vladavine prava, slobode izražavanja, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe, ona je kao paradoksalan iznela podatak da je 2003. godine podršku ulasku u NATO pružalo oko 30 odsto stanovnika Srbije, dok se danas sa tim slaže samo sedam odsto.

"Paradoks je i da je saradnja Srbije sa NATO sve bolja i veća, a da se istovremeno vodi bespoštedna medijska kampanja protiv te saradnje i alijanse", navela je Suzana Grubješić.

Po oceni predsednice Foruma za međunarodne odnose Jelice Minić Crna Gora i Makedonija idu linijom konsolidacije odnosa sa susedima, dok

Srbija treba mnogo više radi na unapređenju odnosa sa susedima.

"Ne možemo biti zadovoljni vokabularom u komunikaciji sa onima koji su nam važni. Pre svega, mislim na susede", istakla je Minić, dok je predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao da Sjedinjene Američke Države imaju novu aktivnu ulogu u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Zato spoljnopolitički odgovor Beograda mora biti što racionalniji, kako Srbija ne bi propustila još jednu od bezbroj prilika da bude integrisana u zapadni deo političkog sveta", izjavio je Đukanović.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je podsetila da je tokom izbegličke krize je ceo region bio pozvan da sedi za istim stolom, jer je pokazao da može da se odgovorno ponaša u takvim okolnostima.

I Evropi je važno da Balkan bude za tim stolom, ali treba da pokažemo da smo u stanju da razmišljamo ne samo o sebi, već da budemo zainteresovani za sve što je važno za EU, izjavila je Liht.