U Novom Sadu napadnut radijski voditelj Daško Milinović

Radijski voditelji Mladen Mlađa Urdarević i Daško Milinović na naslovnoj fotografiji potkasta njihove emisije "Alarm sa Daškom i Mlađom" (Foto: Zvaničan sajt)

Radijski voditelj i novinar Daško Milinović, deo popularnog dvojca Daško i Mlađa, pretučen je u petak ujutro u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao. Premijerka osudila napad, novinarska i profesionalna udruženja smatraju da je on posledica dugog tolerisanja naslja i nedelovanja države.​

Tokom svoje emisije "Alarm sa Daškom i Mlađom" koja se emituje kao podkast, Daško Mlinović je ispričao da se napad dogodio neposredno pre početka emisije, oko 6.45, u blizini Osnovne škole "Vasa Stajić". Kako je objasnio, poprskan je suzavcem u oči, a dvojica mladića su ga napala šipkom.

"Napala su me dva 'faša' (dvojica fašista) - jadnici neki, dosta su jadni, dosta su neutrenirani - kad nose šipku i suzavac... Prvo me je ovaj jedan poprskao suzavcem - dosta loš kvalitet suzavca - ali šipka vam je dobra", rekao je Milinović.

"Nije mi ništa, dvojica su me napala tu kod groblja. Juče sam ih 'snimio', znam i koji su... Ustvari ne znam koji su, ako je policija u pitanju", rekao je Milinović i dodao: "Krvarim tu iz ruke".

Ne propustite: Dojčinović: Bezbednosne strukture ne štite interese države, već garnituru na vlasti

Njegov kolega Mladen Mlađa Urdarević predložio je da se emisija prekine i da Milinović ode u urgentni centar, no ovaj je to odbio.

Međutim, Urdarević je kasnije za novosadski 021 dodatno opisao situaciju:

"Daško je trenutno u Urgentnom centru, pretpostavljam da će oni da prijave slučaj policiji po službenoj dužnosti. Njega su prvo poprskali suzavcem, zatim su pokušali da ga udare šipkom u glavu, te je on štiteći lice postavio ruku koja je sada povređena i iz koje krvari. Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizovani napad na njega", kaže Urdarević.

Brnabić: Napadi na novinare crvena linija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je malo reći da osuđuje napad na novinara Daška Milinkovića u Novom Sadu i poručila da su fizički napadi na novinare crvena linija koja ne sme da se prelazi u civilizovanim društvima.

Brnabić je istakla da su, prema informacijama koje ima, reagovali Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo i poručila da se nada da će slučaj brzo biti rešen, počinioci biti privedeni pravdi i da će sudstvo učiniti svoje.

"Ovo je strašno, nedopustivo i u neskladu sa civilizovanim društvima i zaista bih želela da vidim najstrože moguće kazne, ali to nije do mene već do sudstva", kazala je Brnabić.

Ministarstvo kulture i informisanja odvijeno je danas takođe saopštilo da osuđuje brutalan fizički napad na Daška Milinovića i pozvalo nadležne organe da taj slučaj, kao i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritetne.

"Ministarstvo još jednom ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje", navodi se u saopštenju.

NDNV: Hitno rasvetliti slučaj

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je da se hitno rasvetli slučaj napada na Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada.

"Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost", saopštio je NDNV, prenosi FoNet.

Ne propustite: Godfri i ambasadori Kvinte kod premijerke Srbije: Zabrinutost zbog medija

NDNDV ističe je da je ovaj fizički napad "direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije".

Prema oceni NDNV, napad je i posledica "neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija".

Tim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, upozorio je NDNV, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad.

O napadu će NDNV obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će ponuditi i pravnu pomoć.

NUNS: Organizovan napad

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) izrazilo je zebnju za bezbednost napadnutog novinara Daška Milinovića, budući da se, kako se ocenjuje u saopštenju, evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji, a rukopis napada podseća na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema novinarima.

Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama, navodi NUNS.

Napad na Milinovića će, kako se dodaje, će se registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u njihovoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, kao i o tome će obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. "Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce", poručili su iz NUNS.

To udruženje je u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležilo u ovoj godini 35 slučaja, uključujući i ovaj, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkog napada.

Fondacija Slavko Ćuruvija: Dugotrajna tolerancija na nasilje

Slavko Ćuruvija fondacija osudila je napad ocenjujući da je njegovo prebijanje posledica dugotrajne tolerancije na nasilje prema novinarima i zabrinjavajuće nekažnjivosti svih oblika ugrožavanja njihove bezbednosti.

Fondacija pozorava da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima – od tabloida i tabloidnih televizija, do same Skuptine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji - prolaze bez ikakvih posledica.

"Ovakva atmosfera u zemlji obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima", ocenjuju u toj fondaciji.

Pozdravljaju brzu reakciju nadležnih institucija, ali zahtevaju i da se ovaj slučaj brzo i efikasno okonča pred pravosudnim organima, i to "na način koji će poslati jasnu poruku da nasilje prema novinarima nije prihvatljivo i ne može da ostane nekažnjeno".

Reagovala je i američka ambasada u Srbiji, koja je na Tviteru objavila da se napadi na novinare moraju ozbiljno shvatiti.