Opozicija u Srbiji traži poništavanje svih izbora i najavljuje borbu pred međunarodnim institucijama

Šetnja učesnika protesta koalicije Srbija protiv nasilja od Ustavnog suda do RTS u Beogradu ((Foto: Marko Dragoslavić/FoNet)

Pristalice opozicije održale su ispred Ustavnog suda u Beogradu sa koga je vlastima u Srbiji upućen zahtev za poništenje decembarskih izbora na svim nivoima - od onih održanih u glavnom gradu, do republičkih i pokrajinskih izbora.

Tokom protesta saobraćaj u jednoj od centralnih gradskih ulica, Bulevaru kralja Aleksandra bio je zaustavljen, a sa improvizovane bine sa kamiona ispred suda okupljenima su se obraćali lideri opozicije.

Građani na protestu koalicije Srbija protiv nasilja ispred Ustavnog suda u Beogradu (foto: Stefan Miljuš)

Skup je otvorio i vodio Srđan Milivojević iz Demokratske stranke koji je najavljujući protest rekao da oni nemaju posla sa političkom strankom nego, kako izjavio – “sa drumskim razbojnicima”.

"Imamo posla sa mafijom koja nije skočila u budućnost nego u glasačku kutiju i pokrala glasove", rekao je Milivojević i dodao da je napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na novinarku N1 Gordanu Bjeletić – reakcija uplašenog zeca

Kritikujući rad RTS-a on je rekao i da će vest o ovom protestu stići i do Japana, ali ne i do javnog servisa.

“Oni neće da prikažu da su građani pobunjeni”, rekao je Milivojević i dodao da je jedini odgovor koji očekuje od RTS-a jeste da njihova kamera bude na protestu i da objasne građanima zašto je opozicija ispred Ustavnog suda.

Protest koalicije Srbija protiv nasilja ispred Ustavnog suda u Beogradu (foto: Stefan Miljuš)

Milivojević je najavio da se ć ese borba za poštene izbore voditi na tri fronta – pred institucijama Srbije, na ulicama, ali i pred međunarodnim institucijama.

Pravnica i članica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić je pozvala sudije Ustavnog suda da odlukom izborima u Srbiji uđu u istoriju – ili kao svetle tačke ili kao sramni primer poltronstva za sudijsku profesiju. Po njenoj oceni izbori su pogrešni i nezakoniti u celini – od raspisivanja do utvrđivanja rezultata.

Sudije Ustavnog suda bi trebalo da budu najbolji među najboljima, da brane ustavnost i ljudska prava”, rekla je Jerinić i obratila se okupljenima molbom da sami procene da li sudije ovog suda zavređuju svoje zvanje.

Uz podsećanje da je Ustavnom sudu podneto skoro 20 podnesaka, među njima i oni za poništavanje izbora, ali do sada se, kako je rekla Jerinić, sud nije oglasio ni po jednom od podnesaka.

Šetnja medijskom trasom do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici u Beogradu (foto: Stefan Miljuš)

Sa druge strane, isti ovaj Ustavni sud je do sada rekao da je u redu da se ograniče ljudska prava i uvede vanredno stanje, da se zatvaraju ljudi stariji od 65 godina, da se smanjuju penzije, da postoji Leks specijalis o Beogradu na vodi, a omogućio je i ministru Siniši Malom da zadrži “ukradeno zvanje doktora nauka”, tvrdi Jerinić.

Pred okupljenima je govorio i Vladica Ilić, član Gradske izborne komisije, koji je rekao da je pravna bitka pred institucijama Srbije privedena kraju i da sada ostaje borba pred “verovatno međunarodnim institucijama kao i politički deo borbe”.

Ilić je rekao i da građani moraju da dokažu da ko god dođe na vlast ne može da prođe nekažnjeno ako pokrade izbore i poručio da pošteni izbori treba da zanimaju sve, bez obzira da li podržavaju vlast ili opoziciju.

Šetnja medijskom trasom do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici (foto: Stefan Miljuš)

Jer kako je naglasio "od poštenih izbora zavisi kakve biti institucije u Srbiji i kako će izgledati životi svih građana".

“Institucije su nas ostavile, nisu pokazale kako treba da se ponašaju tokom izbornog procesa. Mi kao pojedinci i građani tražimo fantome na našim adresama, falsifikovane zapise i na kraju nađemo falsifikovan ustavni list”, rekao je još Ilić i pitao šta je dokaz koji treba da podnesu ovom sudu da bi on ustanovio da je došlo do velikih izbornih neregularnosti.

Nakon ovih kraćih govora okupljeni su "medijskom trasom", kroz centar Beograda i završili ispred zgrade Radio-televizije Srbije, gde je pročitana lista stvari o izborima i izbornim nepravilnostima za koje se tvrdi da RTS nije objavio, kao i da javno servis nije održao ni jednu debatnu emisiju na kojoj bi predstavnici vlasti i opozicije sučelili argumente.

Protest ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici u Beogradu (foto: Stefan Miljuš)

Tom prilikom Srđan Milivojević je, obraćajući se okupljenima rekao i da i RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi.

“Samo zahtevamo ponavljanje izbora. Nema kompromisa. Nijednog lopova nisam čuo da kaže ja sam lopov, to nije uradio Milošević, to neće reći ni Vučić. Mi smo tu da im kažemo da su lopovi”, rekao je Milivojević.

Uz povike “Vučiću lopove” protest je završen, a okupljeni su se mirno razišli.