Protest nastavnika u Srbiji: Prosvetari nezadovoljni pregovorima sa vladom

Protestni skup zaposlenih u obrazovanju održan je ispred Ministarstva prosvete (Foto: Fonet/Marko Dragoslavić)

Širom Srbije u ponedeljak su organizovani protesti prosvetnih radnika, a u velikom broju škola nastave nema ili je skraćena. Nakon što nisu bili zadovoljni prošlonedeljnim pregovorima sa Vladom, četiri reprezentativna sindikata prosveta odlučili su se na ovaj korak uz poruku vlastima da oni nisu nezadovoljni samo platama, već celokupnim stanjem u školstvu, ali i pitanjima koja se tiču njihove bezbednosti.

U Beogradu protest je tačno u podne počeo u parku Manjež, a zatim su prosvetnih radnici blokirali Nemanjinu ulicu, gde se nalazi Ministarstvo prosvete.

Ne propustite: Tribina: U prosveti katastrofalno, nastavnici poniženi, obrazovanje obesmišljeno...

Osim u Beogradu, prosvetni radnici protestuju i u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Leskovcu, Somboru, Požarevcu.

Kako ističu sindikalci, ponuda koju su dobili od vlade je neprihvatljiva i među njima postoje predlozi i da se zakonski štrajk nastavi i narednih dana, sve do ispunjenja njihovih zahteva:

Ponuda da se samo nastavnicima poveća zarada za 12 procenata, a nenastavnom osoblju za osam je stvarno ponižavajuća. Nenastavno osoblje i ovako radi za platu koja je minimalna“, izjavio je Uroš Tepavac iz Foruma beogradskih gimnazija.

Protestni skup zaposlenih u obrazovanju održan je ispred Ministarstva prosvete

Profesorka Srednje zanatske škole Branka Roganović rekla je da je država digla ruke od prosvete i da je školski sistem odavno devastiran. Po njenim rečima ne sme se dozvoliti podela zaposlenih u prosveti na nastavno i nenastavno osoblje i zamerila što se u javnosti i među decom promovišu kič i šund, umesto da se među učenicima pokazuju prave vrednosti.

Moramo biti jedinstveni, da damo našoj deci primer kako da se zajedno borimo protiv nepravde“, poručila je Roganović.

Ne propustite: Protest sindikata: Prosvetni radnici ne mogu sami da rešavaju probleme

Mirjana Savović iz Sindikata Nezavisnost navela je da je protest organizovan da bi se ukazalo na nedopustiv položaj prosvete i obrazovanja u društvu, kao i na neodgovornost vlade.

Koliko protokola treba da potpiše vlada da bi ostvarila ono što se potpisom obavezala? Nekada je reč bila svetinja, a danas se ni potpis ne poštuje i politika je okupirala pravdu“, izjavila je Mirjana Savović, dok je Biljana Blagojević iz Sindikata obrazovanja skrenula je pažnju na nastavničke probleme sa popunjavanjem raznih papira i borbom sa administrativnim poslovima.

Inače, prosvetari su svoje zahteve objedinili u četiri tačke, a na prvom mestu oni traže da izmene i dopune Krivičnog zakona koje treba da obezbede strožije kazne za napade na nastavnike - budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Ne propustite: Janković: Zašto Ministarstvo prosvete odjednom govori o vakcinaciji dece?

U drugom zahtevu prosvetari traže da se početna plata nastavnika izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Takođe, prosvetari zahtevaju i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnim službama, kao i isplatu Novogodišnjih nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorima.