MUP Srbije ukinuo rešenje o proterivanju ruskog državljanina Antona Bobriševa

Ruski državljanin Anton Bobrišev kome preti proterivanje iz Srbije

MUP Srbije ukinuo je u sredu sopstveno rešenje od pre sedam dana po kome je ruskom državljaninu Antonu Bobriševu bilo naloženo da u roku od 30 dana napusti Srbiju. Ovakva odluka doneta je nakon žalbe advokata Marka Štambuka i do daljeg Bobrišev će legalno boraviti u Srbiji.

Ne propustite: Apelacioni sud u Beogradu ukinuo rešenje o izručenju beloruskog aktiviste Gnjota

Prošlog meseca MUP je odbio zahtev Bobriševa za privremeni boravak u Srbiji jer kao „organ nadležan za bezbednost Republike Srbije nije dao suglasnost za njegov boravak“. Istovremeno, ruskom državljaninu je tada naloženo da u roku od 30 dana, to jest do 19. oktobra, napusti Srbiju.

Sam Anton Bobrišev ne zna razloge zbog kojih mu se uskraćuje privremeni boravak u Srbiji, s obzirom da MUP Srbije nije obrazložio svoju odluku o odbijanju zahteva za privremeni boravak u Srbiji.

Bobrišev sumnja da je takva odluka doneta zbog toga što je 4. juna prošle godine učestvovao u međunarodnoj akciji podrške Alekseju Navaljnom, kada je na dan rođendana ruskog opozicionara organizovao mali skup podrške u Pančevu, gde Bobrišev inače živi.

Skup podrške ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom održan je 4. juna 2023. godine u Pančevu

Nakon što je MUP Srbije ukinuo svoje rešenje po kome je Bobrišev bio obavezan da napusti Srbiju, ruski državljanin nastavlja da legalno boravi u Srbiji dok čeka odluku po njegovoj glavnoj žalbi protiv rešenja o odbijanju boravka po osnovu "bezbednosti".

Ukoliko to rešenje bude potvrđeno, uslediće tužba pred Upravnim sudom, najavljuju advokat Štambuk i sam Bobrišev.

A kako ocenjuju predstavnici Ruskog demokratskog društva, organizacije koja deluje u Srbiji, slučajem Antona Bobriševa se nastavlja progon ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih antiratnih stavova.

Ne propustite: Ruska imigracija: Protiv Putina u Srbiji najviše se bore Rusi

Od početka rata u Ukrajini u Srbiju se doselilo oko 220 hiljada ruskih državljana, a do sada se nekoliko njih, uključujući i čitave porodice, suočilo sa problemima sa kojima se trenutno suočava Bobrišev.

Država Srbija u svim slučajevima uskraćivanja gostoprimstva nije dala obrazloženje o bezbednosnom riziku koji predstavljaju ruski državljani.