U Srbiji 200 umrlih od koronavirusa, u sredu ukidanje vanrednog stanja

Medicinski radnik dezinfikuje čekaonicu u KBC Zvezdara

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 120 novoobolelih od koronavirusa, pa ih je ukupno 9677. U proteklom danu preminule su još tri osobe, a ukupno od početka pandemije umrlo je 200 ljudi.

Na sajtu Covid19 navodi se da je testirano ukupno 111,278 ljudi, a da je izlečeno do sada 1723.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je skeptičan prema tvrdnjama da kod
stanovnika Srbije postoji visok kolektivni imunitet, što neki tvrde, i da je zato neophodno da se napravi testiranje građana, što će se uraditi predstojećom studijom.

On je na televiziji Hepi da će se, kada se ukine vanredno stanje, u ambulantama i dalje pratiti i ispitivati svi oni koji imaju povišenu temperaturu, prenosi Fonet.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je u autorskom tekstu za list Danas da se privodi kraju prvi talas epidemije koronavirusa i da bi drugi talas mogao Srbiju da zahvati krajem godine ili u januaru.

Ne propustite: Zašto maske koštaju 120, a rukavice 40 dinara i koliko još će građani moći da ih priušte?

Radovanović ocenjuje da je kolektivni imunitet jako nizak - oko tri odsto populacije.

On je ukazao da je Srbija prva u regionu po broju obolelih, da malo bolje stoji po broju umrlih, a da su najviše sačuvani stariji od 65 godina - što pokazuje i prosek preminulih koji je u Srbiji 67, u Evropi 80 godina.

Ukidanje vanrednog stanja 6. maja

Skupština Srbije raspravljaće u sredu predlogu za ukidanje vanrednog stanja - nedelju dana pošto je takvu odluku potvrdila. Sednicna počinje u 10 sati ujutru.

Predlogom koji je stigao u skupštinu predviđa se ukidanje vanrednog stanja i važenje uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja, kojima je predviđeno i da nadležne izborne komisije 11. maja donesu rešenje o nastavku izbornih radnji za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Ako vanredno stanje bude ukinuto sutra, od 7. maja prestaje da važi i policijski čas.

Samo nedelju dana ranije, 29. aprila Skupština je usvojila odluku o vanrednom stanju koje je u Srbiji uvedeno mesec i po ranije - 15. marta odlukom predsednika i premijerke Srbije, jer je parlament bio raspušten.

Ne propustite: Vlada Srbije za ukidanje vanrednog stanja, krenuo javni prevoz

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije saopštio da će parlamentarni i lokalni izbori, prvobitno zakazani za 26. april, biti održani 21. juna.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o izmeni Zakona o izboru narodih poslanika i Predlog zakona o izmeni zakona o lokalnim izborima.

Predložene izmene predviđaju da se u svim gradovima potpise birača koji podržavaju određenu listu moći da overavaju i notari i opštinske uprave - kako bi se sprečio veliki broj okupljanja na jednom mestu, a u skladu sa merama fizičkog distanciranja i sprečavanja širenja Kovida 19.