Povišeni tonovi u predizbornoj kampanji

  • Rade Rankovic

Konferencija za novinare koalicije SPS - PUPS - Jedinstvena Srbija, Beograd 3. februar 2014.

Predizborna kampanja u Srbiji se zahuktava i tonovi postaju sve viši - dok prvi čovek SPS-a Ivica Dačić poručuje opozicionim liderima da su prošlost, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović odgovara Dačiću da mu nije mesto u vlasti u vremenu evrointegracija.
Predstojeći izbori su samo prvo poluvreme u odnosu na reforme i posao koji tek čeka Srbiju, a posle izbora koalicija oko SPS-a će prvo sa sadašnjim partnerom u Vladi – SNS-om razgovarati o formiranju nove Vlade, izjavio je danas lider socijalista Ivica Dačić.

Na potpisivanju novog koalicionog sporazuma sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom Dačić je poručio sadašnjoj opoziciji da je prošlost, a kako je objasnio, koalicija oko SPS-a ne izlazi na izbore da bi tražila podršku da ostane na vlasti, već podršku za ono što su do sada uradili:

"Mi smo našu koaliciju potpisali pre šest godina, i ovo je jedina koalicija u Srbiji koja je izdržala i probu vremena, i probu teških odluka prilikom formiranja vlasti i probu teških odluka prilikom vršenja vlasti. Mi se nismo delili, nismo se svađali i nije bilo razloga, niti povoda da bilo šta menjamo u našem koalicionom sporazumu."

Predstojeći izbori bili su glavna tema i današnje sednice Glavnog od-bora SNS-a, gde je lider naprednjaka Aleksandar Vučić istakao da će njego-va stranka voditi pozitivnu kampanju i da će se fokusirati na tri cilja: eko-nomske reforme, zaštitu penzionera i nastavak borbe protiv korupcije i kri-minala. Vučić je rekao i da za sada još nije doneta odluka o budućim koali-cionim partnerima:

"Što se tiče koalicionih partnera – mi nikakve odluke nismo donosili, nećemo ih donositi dok se izbori ne završe. Naša je namera da tražimo od naroda poverenje za našu politiku, za našu odgovornost, za našu ozbiljnost. A onda ćemo videti kakav će raspored snaga biti, i opet se odgovorno ponašati prema našim građanima. Nećemo lagati i govoriti da mi sve možemo sami."

Naprednjaci još nisu odlučili ko će biti njihov kandidat za gradona-čelnika na izborima za Beograd, dok će DSS na predstojeće izbore izaći sama pod sloganom “Znam kome verujem”.

U međuvremenu nastavlja se osipanje DS-a: Slobodan Homen i Janko Veselinović su napustili stranku i priključili se Borisu Tadiću, koji je najavio učešće na predstojećim izborima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine razgovara o zajedničkom nastupu sa LDP, a spremna je da razgovara i sa blokom oko Borisa Tadića, poručuju iz ove stranke, dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović danas izjavio da Ivici Dačiću više nije mesto na vlasti u vremenu evrointegracija.