Sve veća razaranja od požara u Kaliforniji

Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar besni kroz Lejkport, Kalifornija, 31. jula 2018.

Rezultat jednog od najgorih požara u istoriji Kalifornije porastao je u sredu na više od 1.000 uništenih domova i 200 oštećenih.

Dok se vatrogasci bore sa plamenom u blizini grada Redinga, 600 kilometara severoistočno od San Franciska, guverner Džeroi Braun rekao je novinarima da će poslati "sve što spasiocima bude zatrebalo" kako bi pomogao.

Tek prvog meseca u novoj budžetskoj godini, Kalifornija je potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara.

Kalifornijski Sekrerarijt za šumarstvo i zaštitu od požara rekao je da je dodatnih 488 objekata, uključujući i ambare i skladišta, takođe uništeno u požaru, koji je sada šesti najrazorniji u istoriji države.

Prognozirane visoke temperature vazduha i suvo vreme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu oko 35 odsto smrtonosnog požara, koji je ubio šestoro ljudi i naterao 38.000 da se evakuišu.

Dalje na jugu, novi požar izbio je kasno u utorak ugrozivši grad Kovelo, u blizini nacionalnog partka Mendocino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra severno od mesta u Mendocinu i okruzima Lejk gde su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Franciska, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Služba nacionalnog parka saopštila je u utorak da dolina Josemint i druge oblasti treba da ostane zatvorena barem do nedelje, zbog teškog tima požara u Fergusonu. Zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje Josemita od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva meseca.