Entoni Fauči: Ako se države ogluše o faze otvaranja posledice bi mogle biti ozbiljne

Entoni Fauči, vodeći američki epidemiološki stručnjak, tokom telekonferencijskog pretresa u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećenom reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19. (Win McNamee/Pool via REUTERS)

"Ukoliko se države ogluše o sugerisane faze otvaranja - posledice bi mogle biti ozbiljne", poručio je Entoni Fauči, član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa i vodeći američki epidemiološki stručnjak, u odgovoru na pitanje senatorke Peti Marej tokom pretresa u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećenom reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19.

"U zavisnosti od širenja ili suzbijanja epidemije u konkretnom području, državi ili gradu, određuju se brzina i razmere ponovnog otvaranja. Zabrinut sam ukoliko ukoliko se dogodi situacija u kojoj nije zabeleženo dvonedeljno očekivano opadanje broja slučajeva - što omogućava ulazak u Fazu 1", rekao je američki epidemiolog tokom pretresa u Senatu.

"Ukoliko bi pojedini gradovi ili države preskočile te fazne barijere, prerano se otvorili, bez mogućnost da reaguju - mogu se stvoriti uslovi za povratak epidemije", rekao je Entoni Fauči.

Ne propustite: Bela kuća naložila zaposlenima da nose maske

Osim Faučija, pretresu koji je organizovan kao virtuelna konferencija pošto je četvoro učesnika u samoizolaciji usled kontakta sa službenikom Bele kuće pozitivno testiranim na koronavirus, prisustvovali su Robert Redfild, direktor Centara za kontrolu zaraznih bolesti (CDC), Stiven Han, predstavnik Uprave za hranu i lekove, Bret Giroir, pomoćnik državnog sekretara za zdravstvo, kao i senatori - članovi Komiteta za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije.

Entoni Fauči rekao je tokom pretresa da virus nije pod kontrolom.

"Trenutno, zavisi šta trenutno smatramo pod suzbijanjem. Virus nije u potpunosti pod kontrolom. Posmatrajući dinamiku pojave novih slučajeva - brojevi opadaju. Tako da se krećemo u pravom smeru - ali to ne znači da u bilo kom smislu epidemiju držimo pod kontrolom", istakao je američki stručnjak.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je da se trenutno ispituje više rešenja za vakcinu ukazavši da se na taj način povećava šansa za uspeh – što bi doprinelo dostupnosi vakcine na globalnom nivou.

Ne propustite: Povećava se broj slučajeva u ponovo otvorenim američkim državama

"Nacionalni institut za zdravlje usredsređen je na razvoj bezbednih i efikasnih vakcina i terapija protiv koronavirusa i dijagnostičkih testova", rekao je u pripremljenom izlaganju u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata, Entoni Fauči, član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa i vodeći američki epidemiološki stručnjak.

"Nadamo se da će naši napori u istraživanjima - uz napore uložene u sistemu javnog zdravlja, brzo okončati teško iskušenje kroz koje prolazimo", rekao je doktor Fauči.

"Ti napori poboljšaće našu reakciju na pandemiju i doprineti našoj pripremljenosti za sledeći, neizbežni, novi talas bolesti. Nadamo se da će naši napori u istraživanjima - uz napore uložene u sistemu javnog zdravlja, brzo okončati teško iskušenje kroz koje prolazimo", rekao je doktor Fauči.

"Međutim", ukazao je Fauči, "nema garancija da bi vakcina mogla biti efikasna".

Ne propustite: Koronavirus i popuštanje mera: Nepoznanice za građane širom sveta

Bret Giroir, pomoćnik državnog sekretara za zdravstvo, ukazao je da je u Sjedinjenim Državama testirano više od devet miliona ljudi - što je, kako je rekao, više od broja testiranih građana u bilo kojoj drugoj državi.

"To je i dvostruko više nego što je iznosio broj testiranih u Južnoj Koreji - državi koja važi za uzor borbe sa pandemijom", rekao je tokom izlaganja Giroir.

On je rekao da očekuje da će do rane jeseni u Sjedinjenim Državama dnevno moći da bude testirano između 40 i 50 miliona građana mesečno.

Na značaj dostupnosti testova ukazao je Robert Redfild - direktor Centara za kontrolu zaraznih bolesti.

"Potrebno je da SAD raspolažu sa dovoljno kapaciteta za testiranje na koronavirus - pre nego što počne popuštanje restriktivnih mera. Brzo i široko dostupno testiranje je najvažnije za ponovno otvaranje Amerike", rekao je Redfild u obraćanju.

On je istakao da je praćenje kontakata sa obolelim osobama ključno za prevenciju prenošenja virusa.

Telekonferencijski pretres u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećen reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19.

Stiven Han, predstavnik Uprave za hranu i lekove, rekao je da je organizacija koju predvodi izdala nekoliko hitnih odobrenja za upotrebu testova na koronavirus i da će nastaviti sa praksom njihove provere.

"Kontrolišemo da li se na tržištu pojavljuju lažni testovi i preduzimamo mere za zaštitu javnog zdravlja", rekao je Han. Prema njegovim rečima, zvaničnici rade na tome da javnosti pruže informacije o testovima koji su proveravani.

Rizici pojave nove pandemije

Američki zdravstveni zvaničnici poslednjih nedelja upozoravaju da bi ublažavanje mera koje podrazumevaju ostanak u domovima i prerano otvaranje poslova moglo doprineti razbuktavanju pandemije koronavirusa – što bi moglo ugroziti javno zdravlje i ugroziti nastojanja administracije predsednika Donalda Trampa da obnovi ekonomske aktivnosti u državi.

Ne propustite: Doktor Fauči i dva člana radne grupe za Kovid-19 u samoizolaciji

Plan Bele kuće sadrži preporuke koje obuhvataju značaj pada broja pozitivno testiranih građana, trend smanjivanja potvrđenih slučajeva u dvonedeljnom intervalu, kao i sisteme pronalaženja osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, ukupan broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama iznosi 1.347.936. Prema istom izvoru – preminulo je 80.684 građana.