Najviši sud Meksika odlučio: Kažnjavanje abortusa neustavno

Katolkinje se mole dok protestuju protiv odluke meksičkog Vrhovnog suda nacije kojom je abortus dekriminalizovan, u Meksiko Sitiju, 7. septembra 2021. (Foto: Reuters)

Vrhovni sud Meksika jednoglasno je doneo odluku da je kažnjavanje pobačaja neustavno, što je velika pobeda za zagovornike zdravlja žena i ljudskih prava, u trenutku kada delovi Sjedinjenih Država donose oštrije zakone protiv takve prakse.

Odluka u drugoj po veličini rimokatoličkoj zemlji na svetu znači da sudovi više ne mogu da procesuiraju slučajeve abortusa, a prati istorijsku odluku o legalizaciji tog prava u Argentini, koja je stupila na snagu ranije ove godine.

Arturo Zaldivar, predsednik Vrhovnog suda Meksika, pozdravio je ovu odluku kao "prekretnicu" za sve žene, posebno one najugroženije.

Ne propustite: Vrhovni sud omogućio primenu teksaškog zakona kojim se zabranjuje većina abortusa

Presuda suda proizašla je iz predmeta od 2018. koji osporava krivični zakon o abortusu u Koahuili, severnoj meksičkoj državi koja se graniči sa Teksasom, koji je upravo pooštrio zakonska rešenja o pobačaju.

Odluka dolazi i u trenutku kada je sve veći feministički pokret izašao na ulice u Meksiku kako bi izvršio pritisak za uvođenje promena, uključujući pozive da se ukinu propisani zakoni o abortusu u većem delu zemlje.

Na demonstracijama u Saltilu, glavnom gradu savezne države Koahuila, žene su nosile zelene zavoje koje su simbolizovale pokret koji se zalaže za prihvatanje i uzvikivale "Abortus više nije zločin!".

"Veoma smo srećni što je abortus dekriminalizovan, a sada želimo da on bude legalan", rekla je 26-godišnja Karla Cihuatl, jedna od demonstrantkinja, koja pripada feminističkoj organizaciji Frente feminista u Saltilu:

"Ovaj korak je malo razbio stigmu. Ali verujem da još moramo da promenimo društveni aspekt".

Ne propustite: U Teksasu počeo da važi rigorozan zakon o zabrani abortusa

Meksiko je sa oko 100 miliona katolika najveća pretežno katolička država posle Brazila. Katolička crkva se protivi svim oblicima abortusa.

Stotine uglavnom siromašnih Meksikanki procesuirano je zbog abortusa, dok je najmanje nekoliko desetina i dalje u zatvoru.

Glasanje u utorak uspostavlja obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji, pa više nije moguće procesuirati nijednu ženu koja je abortirala bez kršenja kriterijuma suda i ustava, rekao je sudija Zaldivar.

Državna vlada Koahuile izdala je saopštenje u kojem se navodi da će presuda imati retroaktivne efekte i da svaku ženu zatvorenicu zbog pobačaja treba pustiti "odmah".

Ne propustite: Vrhovni sud će razmatrati zakon koji ograničava pravo na abortus

Neke američke države rešile su da ograniče pristup abortusu, posebno Teksas, koji je prošle nedelje uveo potpunu zabranu postupka posle šeste nedelje trudnoće, a Vrhovni sud odbio da interveniše i spreči da ta mera stupi na snagu.

Meksička presuda mogla bi dovesti do toga da žene u SAD, u državama poput Teksasa, odluče da putuju južno od granice kako bi prekinule trudnoću.

U julu je država Verakruz postala tek četvrta od 32 meksičke regije koja je dekriminalizovala abortus.

Meksički levičarski predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pažljivo je izbegao zauzimanje stava u vezi sa tim pitanjem, kao što je to učinio ponovo u utorak ujutro uoči presude.

Kada su ga na konferenciji za novinare pitali za mišljenje o abortusu, zaobišao je pitanje rekavši da je to na sudu.

Ne propustite: Država Arkanzas zabranila abortus čak i u slučaju silovanja i incesta

"Zbog predsedničke funkcije ne mogu se izložiti šteti, pa moram da pazim na sebe, a ovo je prilično kontroverzno pitanje", rekao je on.

Tokom pobedničke izborne kampanje 2018. godine, Obrador je sklopio savez sa malom političkom strankom koju su osnovali hrišćanski konzervativci poznati po snažnom protivljenju abortusu.