Preminuo Marti Ahtisari, tvorac plana o nezavisnosti Kosova

ARHIVA - Marti Ahtisari prilikom posete Kosovu 15. juna 2009. u Prištini (Foto: Reuters/Hazir Reka)

Marti Ahtisari, nekadašnji predsednik Finske i dobitnik Nobelove nagrade za mir, između ostalog i za ostvarenja kao specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pitanje Kosova, preminuo je u 87. godini života, saopštila je fondacija za sprečavanje i rešavanje nasilnih konflikata, čiji je bio osnivač (Crisis Management Initiative - CMI).

U saopštenju se navodi da je fondacija "duboko ožalošćena zbog gubitka svog osnivača i predsednika upravnog odbora".

Pre dve godine, objavljeno je da je Ahtisari imao uznapredovali oblik Alchajmerove bolesti.

Ne propustite: Ahtisari: Kosovska nezavisnost je nepovratan proces

Ahtisari je igrao ključnu ulogu kao pregovarač o miru na više kontinenata, uključujući sporazume u vezi sa nezavisnošću Namibije 1980-ih, povlačenjem srpskih snaga sa Kosova 1999 i autonomijom za pokrajinu Aće u Indoneziji 2005. Takođe je bio uključen u mirovni porces u Severnoj Irskoj tokom 1990-ih, kada mu je poiveren zadatak da prati razoružavanje terorističke grupe IRA (Irska revolucionarna armija).

Zajedno sa izaslanikom za Rusiju Viktorom Černomirdinom, Ahtisari je ispregovarao okončanje sukoba na Kosovu sa Slobodanom Miloševićem. Kasnije je rekao da mu je najteži posao kao pregovarač i mirotvorac bio za vreme pregovora o Kosovu.

Ahtisaari je bio predsednik Finske u jednom mandatu - od 1994. do 2000. godine, a pre toga služio je kao ambasador u Tanzaniji, Zambiji, Somaliji i Ujedinjenim nacijama.

U novembru 2005. tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan imenovao je Ahtisarija je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

U martu 2007. Ahtisarijev plan za rešenje konačnog statusa Kosova, koji je predvideo međunarodno nadgledanu nezavisnost tadašnje južne srpske pokrajine, predstavljen je u Ujedinjenim nacijama, a odbacili su ga i srpska strana i Savet bezbednosti UN, tako što je Rusija stavila veto.

Taj plan, međutim, poslužio je kao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova, što su zvaničnici u Prištini učinili 17. februara 2008. godine.