Nema novih podvarijanti virusa nakon okončanja politike nultog Kovida u Kini

Arhiva - Zdravstvena adnica uzima uzorak za testiranje na prisustvo Kovida 19, u Đingan distriktu u Šangaju, Kina, 23. decembra 2022.

U Pekingu se nije pojavila nijedna nova varijanta Kovida 19 u nedeljama nakon što je Kina krajem prošle godine okončala svoju politiku nultog Kovida 19, pokazala je nova studija u sredu.

Kina se suočila sa eksplozijom infekcija nakon što je početkom decembra počela da ukida svoje stroge pandemijske mere, što je izazvalo strahove da bi najmnogoljudnija zemlja sveta mogla da postane plodno tlo za nove, prenosive ili teže sojeve.

Više desetina zemalja je odmah uvelo nova ograničenja putnicima iz Kine, takođe navodeći nedostatak transparentnosti o razmerama epidemije, što je izazvalo gnev Pekinga.

Ali nova studija kineskih istraživača, koja je analizirala 413 uzoraka iz Pekinga sekvenciranih između 14. novembra i 20. decembra, kaže da "nema dokaza da su se pojavile nove varijante" u to vreme.

Ne propustite: Stručnjaci u Sjedinjenim Državama upozoravaju na novi soj koronavirusa

Umesto toga, više od 90 odsto slučajeva bile su BF.7 i BA5.2, omikron podvarijante koje su već bile prisutne u Kini i koje su prestigle više prenosivih podvarijanti u zapadnim zemljama.

BF.7 čini tri četvrtine uzoraka, dok je više od 15 odsto bilo BA5.2, prema studiji objavljenoj u časopisu Lanset (The Lancet).

"Naša analiza sugeriše da su dve poznate omikron podvarijante — umesto bilo koje nove varijante — uglavnom odgovorne za trenutni porast u Pekingu, a verovatno i u Kini u celini", naveo je u saopštenju vodeći autor studije Džordž Gao, virolog sa Instituta za mikrobiologiju u Kineskoj akademiji nauka.

Volfgang Prejzer i Tongai Maponga, virolozi sa južnoafričkog univerziteta Stelenboš koji nisu uključeni u istraživanje, upozorili su da je ono obuhvatilo samo nekoliko nedelja nakon što je Kina ukinula svoje mere nultog Kovida.

Ne propustite: SZO: U Kini nema novih varijanti koronavirusa, ali se prijavljuje manje žrtava

"Ako bi se novi sojevi pojavili tokom naleta, studija je verovatno bila sprovedena prerano da ih pronađe", rekli su u komentaru u Lansetu.

Kina je takođe dramatično smanjila svoje testiranje, što bi potencijalno uticalo na rezultate, koji takođe pokrivaju samo Peking, a ne celu zemlju, dodaju oni.

Međutim, virolozi su pozdravili "preko potrebne podatke iz Kine".

"Iako bi se prilično blage mere u vezi sa putovanjima koje su neke zemlje nametnule putnicima iz Kine još jednom mogle smatrati kaznenim, može se samo nadati da ovaj dokument najavljuje veću otvorenost i brzu razmenu podataka u budućnosti", rekli su oni.