Nove američke sankcije za 400 entiteta zbog podrške ruskoj agresiji u Ukrajini

ILUSTRACIJA - Sankcije su, između ostalog, usmerene na otežavanje rada ruskog energetskog sektora, ali i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Sjedinjene Države su sankcionisale više od 400 kompanija i pojedinaca zbog podrške ruskoj agresiji u Ukrajini, saopštio je američki Stejt department.

Sankcije su, između ostalog, uvedene i kineskim kompanijama koje Rusiji isporučuju mašinske alate i mikroelektroniku.

Takođe, Vašington je nekoliko puta upozoravao Peking zbog podrške ruskoj odbrambenoj industriji.

Sjedinjene Države su do sada uvele stotine sankcija čija je svrha da Rusiji ograniče mogućnosti da upotrebljava određene tehnologije u vojne svrhe.

Ne propustite: Rojters ekskluzivno otkriva: Milijarde dolara i evra stižu u Rusiju uprkos sankcijama

Sankcije su, između ostalog, usmerene na otežavanje rada ruskog energetskog sektora, ali i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama za koje Sjedinjene Države veruju da pomažu Rusiji u izbegavanju zapadnih sankcija - čime osnažuje sopstvenu vojsku.

Ovi potezi udaraju Rusiju tamo gde najviše boli, urušavaju njene sposobnosti da ubire prihode kroz energetske projekte i ometa nabavku materijala za snabdevanje ratne mašinerije“, poručio je Aron Forsberg, direktor za politiku i primenu ekonomskih sankcija Stejt departmenta.

Američki sekretarijat za finansije saopštio je da je meta sankcija i transnacionalna mreža uključena u nabavku municije i drugih materijala za Rusiju, koja ruskim oligarsima pomaže da izbegnu sankcije koje sprečavaju upotrebu zlata u transakcijama.

Ne propustite: Više od 300 novih američkih sankcija zbog Rusije – na listi i kompanija iz Beograda

Rusija je sopstvenu ekonomiju pretvorila u oruđe koje je u službi vojne industrije Kremlja. „Kompanije, finansijske institucije i vlade širom sveta treba da osiguraju da ne podržavaju ruske vojno-industrijske lance snabdevanja”, saopštio je zamenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit za komentar agencije Rojters povodom novouvedenih sankcija.

Na meti sancija našla se kineska uvozno-izvozna mašinska kompanija Dalijan za koju Stejt department navodi da je Rusiji obezbedila robu dvostruke namene u iznosu od 4 miliona dolara. Američki Sekretarijat za finansije ciljao je više od dvadeset kompanija čije je sedište u Hong Kongu i Kini, za koje je naveo da snabdevaju rusku vojnu industrijsku bazu.

Kina tvrdi da Rusiju ne snadbeva oružjem za rat u Ukrajini, ali navodi i da sa tom zemljom sprovodi regularnu trgovinu. Novi paket američkih sankcija uveden je i protiv kompanija i entiteta koji isporučuju komponente za bespilotne letelice tipa Orlan koje Rusija upotrebljava u Ukrajini.

Vašington je takođe nastojao da sankcijama oteža buduće energetske projekte u Rusiji i isporuku tečnog prirodnog gasa. Cilj je bio ruski projekat Arctic LNG 2 vredan 21 milijardu dolara, koji se već našao na meti zapadnih sankcija.

Your browser doesn’t support HTML5

Šta posle navoda da srpske kompanije krše sankcije Rusiji?

SAD su od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. sankcionisale više od 4.000 pojedinaca i biznisa koji su povezani sa ruskim ratnim naporima

Uprkos sankcijama, Rusija konstantno radi na njihovom izbegavanju i pronalasku novih načina za nabavku materijala i opreme za svoju ekonomiju, uključujući i one koja može biti iskorišćena za proizvodnju oružja.