UN: Okrutno ugnjetavanje žena i sistematski napadi na slobodu u Avganistanu

  • Asošijeted pres

Arhiva - Visoki komesar za ljudska prava Folker Turk govori na konferenciji za novinare u kancelarijama UN u Ženevi, 9. decembra 2022.

Talibani sprovode sistematske napade na slobodu avganistanskog naroda, a posebno na žene i devojke koje trpe "nemerljivo okrutno" ugnjetavanje, rekao je u utorak šef UN-a za ljudska prava.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Turk naveo je da su ljudska prava u Avganistanu u stanju kolapsa više od dve godine, nakon što su se talibani vratili na vlast i ukinuli institucionalnu zaštitu na svim nivoima.

"Šokantni nivo ugnjetavanja avganistanskih žena i devojaka je neizmerno okrutan", rekao je Turk tokom sastanka Saveta UN za ljudska prava u Ženevi. "Avganistan je postavio razarajući presedan kao jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama i devojčicama uskraćen pristup srednjem i visokom obrazovanju", naveo je Turk.

Pošto su advokatice i sutkinje isključenje iz rada ili bavljenja advokaturom, žene i devojke imaju sve manje mogućnosti da dobiju pravnu zaštitu, navodi se u izveštaju.

Talibanski ukazi izazvali su međunarodno negodovanje. Zvaničnici, međi kojima i vrhovni lider Hibatulah Akundžadu, međutim, poručili su drugim zemljama da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Avganistana.

Niko od predstavnika talibanske vlasti nije bio dostupan za komentar na izveštaj UN.

Ne propustite: Život avganistanskih novinarki u mizogenom svetu Talibana

Talibani su uspostavili kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta 2021, pošto su se snage Sjedinjenih Država i NATO-a povukle iz zemlje nakon više od dve decenije rata.

Oni su u početku obećavali umereniji pristup nego tokom prethodne vladavine od 1996. do 2001, ali su postepeno ponovo nametnuli svoje radikalno tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata.