Sirija: Pogoršano stanje ljudskih prava

Oštećene zgrade u sirijskom gradu Alepu

Zvaničnici UN-a saopštili da su kršenja ljudskih prava u Siriji toliko česta da komisija svetske organizacije ne može sve da ih istraži
Nezavisna komisija istražitelja Ujedinjenih nacija saopštila je da je stanje ljudskih prava u Siriji znatno pogoršano zbog naglog porasta učestalosti i obima slučajeva grubog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Izlažući situaciju na današnjem sastanku Saveta za ljudska prava UN-a u Ženevi, predsedavajući pomenutog panela, Brazilac Paulo Pinjeiro je rekao da su teški prekršaji toliko učestali da njegov tim nije u mogućnosti da ih sve istraži. Takođe je rekao da se povećava prisustvo islamskih ekstremista u zemlji.

Komisija je potvrdila uznemiravajuće povećano prisustvo stranih elemenata, uključujući džihadiste u Siriji. Neki su se pridružili antivladinim snagama, dok su drugi uspostavili sopstvene grupe koje deluju nezavisno. Takvi elementi radikalizuju antivladine borce.”

Sirijski ambasador u Savetu za ljudska prava UN-a u Ženevi, Fajzal Kabaz Hamui kritikovao je izveštaj, rekavši da međunarodna zajednica radi na tome da se situacija u njegovog zemlji pogorša.

"Produžavanje krize u Siriji je cilj Amerike i njenih piona u regionu. Nastavljena podrška terorističkim grupama putem naoružavanja, finansiranja, medijskog obmanjivanja, obuke i dovođenjem plaćenika iz Avganistana, Jemena i Libije i drugih zemalja, ne pomaže tim stranama. To će se samo loše odraziti na njih jer će požnjeti ono što su posejali. Ti plaćenici su u stvari tempirane bombe, koje će kasnije eksplodirati u zemljama koje ih podržavaju pošto budu završili svoju terorističku misiju u Siriji.

Protest protiv predsednika Bašara al Asada, koji je počeo u martu prošle godine, a koji vlada od tada nastoji da uguši, prerastao je u stalne sukobe između sirijskih snaga i pobunjenika. Po oceni komisije Ujedinjenih nacija, kriza se pretvorila u interni oružani sukob, u kojem su pro-Asadove snage i antivladini borci objektivno počinili ratne zločine i kršili ljudskih prava.