SZS: Vlastima 30 dana da se povuku, ili veliki narodni protest 13. aprila u Beogradu

Arhiva - Konferencija Saveza za Srbiju u Beogradu, 23. januara 2019.

Ukoliko aktuelni režum u Srbiji ne ode sa vlasti u roku od 30 dana i ukoliko ne budu organizovani slobodni izbori na svim nivoima, potpisnici dokumenta "Sporazum sa narodom" organizovaće 13. aprila veliki narodni protest, kaže se u saopštenju opozicionog Saveza za Srbiju objavljenom u utorak.

"Dosta je sa ponižavanjem gradjana Srbije. Nemamo više vremena za čekanje. Vreme je da aktuleni režim ode da bi građanima bilo bolje", kaže se u saopštenju.

Ističe se da potpisnici "Sporazuma sa narodom", posle tri meseca protesta u više od 90 gradova Srbije pod imenom "Jedan od pet miliona", sada imaju samo jedan zahtev: odlazak aktuelnog režima i slobodni izbori na svim nivoima.

"Zahtevamo momentalne ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Tražimo izbore na svim nivoima koji će se održati nakon 6-9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni i tokom kojih bi bili ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore", kaže se u saopštenju.

Oni tvrde da je prvi korak ka slobodnim medijima trenutna smena direktora i urednika informativnog programa RTS-a i RTV-a i smena članova REM-a.

"Za ispunjavanje ovih zahteva vlastima dajemo rok od 30 dana. U slučaju da se režim ogluši i o ove zahteve, organizovaćemo 13. aprila veliki narodni protest u Beogradu, na koji ćemo pozvati građane iz cele Srbije", navodi se u saopštenju.