Tači: Kosovske bezbednosne snage će štititi sve građane

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je da su Kosovske bezbednosne snage spremne da štite sve građane Kosova, bilo gde da se nalaze. On je danas obišao pripadnike ovih snaga u kasarni “Adem Jašari” u Prištini, čime je na Kosovu završeno obeležavanje 20. godina od dolaska NATO snaga.

Povodom 20. godišnjice dolaska NATO-a na Kosovu predsednik Kosova Hašim Tači obišao je pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga u kasarni. Nakon smotre u svom obraćanju vojnicima on je rekao da su Kosovske bezbednosne snage profesionalna multietnička vojska po NATO standardima.

Ne propustite: Klinton i Olbrajt u Prištini: Najveće dostignuće Kosova - 20 godina mira

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je obraćajući se pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga da se, kako je kazao, ovih dana na Kosovu obeležava 20 godina mira i slobode.

"Obeležavamo 20. godišnjicu povratka milion građana Kosova u njihove kuće na Kosovu, ponovnog građenja naših života i kuća, zatvaranja poglavlja tragedija i patnji i otvaranja poglavlja nade i angažovanja za bolji život“.

Kosovski predsednik Hašim Tači na ceremoniji formiranja Bezbednosnih snaga Kosova u Prištini, 14. decembra 2018.

​Tači je kazao da su Kosovske bezbednosne snage danas spremne da štite slobodu za za svakog građanina Kosova, bilo gde na Kosovu.

Kosovske bezbednosne snaga su danas profesionalne snage po NATO standardima, multietničke snage, koje na najbolji način predstavljaju Kosovo koje smo zajedno izgradili. Ovih dana se prisećamo prošlosti, ali gledamo prema budućnosti. Postigli smo dosta toga za ovih 20. godine. Izgradili smo državne institucije i obnovili smo društvo. Uspostavili samo temelje privrednog razvoja i vladavine zakona“, rekao je Tači..

Tači je rekao da je Kosovo izgradilo dobre odnose sa susedima i dodao da je sledeći cilj učlanjenje u NATO i Evropsku Uniju.

„Put neće biti niti lak, niti brz. Treba da završimo reforme u privredi, pravdi i politici. Treba da zaključimo međunarodnu konsolidaciju države, stičući učlanjenje u Ujedinjene nacije. Izgradili smo dobre odnose sa našim susedima, sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Radimo na mirovnom, konačnom, sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu sa Srbijom. Želimo da zatvorimo poglavlja sukoba i tragedija iz prošlih vekova. Da otvorimo poglavlje novog veka, života u slobodi, jednakosti, razvoju i napretku“, rekao je on.

Hašim Tači je u pratnji ministra odbrane Rustema Beriše i komandanta Kosovskih bezbednosti snaga Rahmana Rame, odao počast, kako je rečeno, poginulim borcima za slobodu Kosova.