Oštra osuda napada na Pančića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ima pomaka u istrazi o napadu na novinara Teofila Pančića, 27. jul 2010.

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu, danas je osudila napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića. "Uloga svakog demokratskog društva je da omogući bezbedan i otvoren ambijent za iskazivanje slobode govora, kao i da zaštiti one koji uživaju ovo osnovno pravo", navodi se u saopštenju ambasade. Američka ambasada je pozdravila nastojanja predsednika Srbije Borisa Tadića i državnih institucija da se otkriju i kazne napadači na Pančića i druge novinare.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je danas da u istrazi napada na novinara Teofila Pančića ima novih informacija, ali da one još uvek ne mogu biti objavljene.

"Policija istražuje, imajući u vidu da je, kako je i sam Teofil Pančić rekao da je malo neposrednih svedoka koji su bili na licu mesta. Istražujemo sve načine kako da dodjemo do saznanja o eventualnim počiniocima ovog krivičnog dela. Ono što je sigurno to je da policija najozbiljnije shvata da napadi na novinare predstavljaju napade na službena lica. Ovaj slučaj je malo specifičan upravo zbog toga što jednostavno niko od svedoka nije bio tu kada je policija došla i što nema neposrednih saznanja sa lica mesta. Istraga je u toku i svakako ima tu nekih novih saznanja, ali o tome ne treba govoriti u javnosti", rekao je Dačić.

Teofila Pančića su u subotu uveče u gradskom autobusu u Zemunu dva maskirana mladića napala metalnim šipkama i povredila mu glavu i ruke.