Tereza Mej podnosi ostavku, šta će biti s Bregzitom?

Britanska premijerka Tereza Mej plakala je tokom govora u kojem je objavila svoju ostavku

Boreći se sa suzama, britanska premijerka Tereza Mej objavila je da će podneti ostavku, zbog nemogućnosti da se sa parlamentom dogovori oko uslova Bregzita. Sada je otvoren konkurs za novog premijera koji će sa EU dogovoriti uslove razlaza.

Odlazak Mej produbljuje krizu oko Bregzita, a novi lider bi trebalo da bude izabran do kraja jula.

Govor Tereze Mej ispred rezidencije u Dauning stritu je bio veoma emotivan. Najavila je da će se povući 7. juna.

"Uskoro odlazim sa funkcije koja je bila moja najveća čast u životu. Ja sam druga žena premijer, ali sigurno ne i poslednja. Podnosim ostavku bez gorčine i sa ogromnom zahvalnošću što sam mogla da služim zemlji koju volim", rekla je Mej na ivici suza.

Tereza Mej ispred Dauning strita

Mej, koja je nekada bila pristalica članstva u EU, a potom postala lider Britanije koja izlazi iz EU, odlazi sa funkcije bez ispunjenog obećanja da će sprovesti Bregzit.

"Uvek ću žaliti za tim što nisam uspela da sprovedem Bregizt", rekla je Mej i istakla da se nada da će njen naslednik na mestu premijera uspeti da pronađe rešenje koje će poštovati rezultat referenduma 2016.

Kako će Britanija izaći iz klopke ostaje nejasno, a malo je verovatno da će razrešenju pomoći rezultati izbora za Evropski parlament, koji će biti saopšteni u nedelju.

Novoformirana Stranka za Bregzit Najdžela Faraža verovatno će osvojiti najviše glasova, ali se očekuje da dobro prođu i manje stranke koje se zalažu za ostanak u Uniji.

Šta će biti sa Bregzitom?

Većina onih koji bi mogli da naslede Terezu Mej žele "tvrdi" Bregzit, a EU je poručila da neće pregovarati o novom sporazumu o izlasku.

Španija je saopštila da verovatno nema šanse da se izbegne takozvani "tvrdi" Bregzit.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni je ponovio stav EU da verovatno neće biti moguć bolji sporazum o Bregzitu.

"Ideja da će novi premijer biti tvrđi pregovarač i da će se suprotstaviti EU i izdejstvovati bolji dogovor nije u skladu sa tim kako EU funkcioniše", kazao je Koveni.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson

Boris Džonson, nekada zaštitino lice kampanje za Bregzit 2016, je favorit da nasledi Terezu Mej. On joj je zahvalio na "stoičkom službovanju".

Kladionice su već procenile da Džonson ima 40 odsto šanse da nasledi Terezu Mej.

Drugi tipuju na Dominika Raba, nekadašnjeg sekretara za Bregzit, potom na Majkla Gova, sekretara za zaštitu životne sredine. Nekadašnja liderka donjeg doma Andrea Lidsom i šef diplomatije Džeremi Hant imaju 7 odsto šanse da naslede Terezu Mej.

Za mnoge konzervativce, ključno je da se što pre izabere novi lider kako bi se izašlo iz ćorsokaka sa Bregzitom.

Iz vladajuće partije je saopšteno da će pokušati da okončaju izbor novog lidera pre letnje pauze u parlamentu, koja obično počinje krajem jula.