Teška pitanja i "pobuna" demokrata na pretresu potvrde sudije Kavanoa

Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano svedoči trećeg dana pretresa u Senatu u okviru procesa potvrde njegove nominacije.

Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, treći dan zaredom je odgovarao na pitanja senatora Odbora za pravosuđe, u okviru procesa potvrde njegove nominacije. Spor u vezi sa dokumentima iz perioda vremena kada je Kavano radio u administraciji bivšeg predsednika Džordža W. Buša obeležio je današnji, napeti pretres. Demokrate u odboru su se otvoreno pobunile što su im uskraćena brojna dokumenta iz tog perioda, a neka dostavljena pod uslovom da budu „poverljiva.“

Senator Kori Buker javno je objavio neka od tih poverljivih dokumenata, kako kaže, u činu građanske neposlušnosti“, iako je svestan da mu zbog tog čina preti moguća kazna izbacivanja iz Senata. Dokumenta se odnose na stavove sudije Kavanoa o pitanjima kao što su rasa i abortus. Na pretresima, on je odlučno izjavio da je nezavisni sudija lojalan samo Ustavu SAD, a za odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je legalizovan abortus – da je ustaljeni zakon potvrđen nizom novijih presuda, iako nije eksplicitno rekao da li smatra da je provobitna odluka, sa pravnog aspekta, bila ispravna.