Preminuo gitarista Tito Džekson, Majklov brat i član slavne petorke "Džekson 5"

  • Asošijeted pres

Tito Džekson, član slavne grupe Jackson 5, u Los Anđelesu, 24. jula 2019. (Foto: Mark Von Holden/Invision/AP)

Tito Džekson, član legendarne pop grupe Džekson 5 (Jackson 5) koju su činila petorica braće, preminuo je u 71. godini. Uzrok smrti još nije zvanično saopšten.

Tito je bio treće od devetoro dece u slavnoj porodici Džekson, čije su pesme i danas veoma popularne. Njegov brat Majkl i sestra Dženet Džekson postali su globalne superzvezde.

Teška srca moramo da saopštimo da naš voljeni otac, član Kuće slavnih rokenrola, Tito Džekson više nije sa nama. Šokirani smo i tužni. Naš otac je bio neverovatan čovek kome je bilo stalo do svih ljudi i njihove dobrobiti", napisali su njegovi sinovi Ti Džej, Tadž i Teril u objavi na Instagramu u nedelju kasno uveče.

U grupi Jackson 5 bila su braća Džeki, Tito, Džermejn, Marlon i Majkl. Porodična grupa, koja je primljena u Kuću slavnih rokenrola 1997. godine, proizvela je nekoliko velikih hitova koji su bili na prvom mestu top lista, među kojima su "ABC," “I Want You Back” i “I’ll Be There.”

Jackson 5 su postali jedno od najvećih imena u muzici pod vođstvom njihovog oca, Džoa Džeksona, radnika u čeličani i gitariste koji je sa suprugom i devetoro dece živeo u Geriju u Indijani. Kada se muzička karijera njihove dece razvila, preselili su se u Kaliforniju.

Rođen 15. oktobra 1953, Toriano Adaril "Tito" Džekson bio je član grupe koji se najmanje čuo pošto je svirao gitaru i bio prateći vokal. Njegova braća su pokrenula solo karijere a Majkl je postao jedna od najvećih svetskih muzičkih zvezda i nazvan "Kraljem popa".

Majkl Džekson je preminuo u 51. godini, 25. juna 2009.

Govoreći za Asošijeted pres u decembru 2009, Tito Džekson je rekao da je smrt njegovog mlađeg brata povezala i ujedinila porodicu.

“Definitivno bih rekao da nas je dodatno zbližila. Toliko smo se voleli a jedan od nas više nije bio tu, kakav veliki gubitak", rekao je dodajući da se, lično, "nikada neće pomiriti" sa Majklovom smrću.

2014. godine, Džekson je izjavio da on i njegova braća i dalje osećaju odsustvo Majkila Džeksona na svojim koncertima, koje su nastavili da drže širom sveta.

Nekoliko dana pre smrti, Tito Džekson je objavio poruku na svojoj Fejsbuk stranici iz Minhena u Nemačkoj 11. septembra, gde je posetio spomenik Majklu Džeksonu sa svojom braćom.

Pre koncerta u Minhenu, moja braća, Džeki, Marlon i ja smo posetili prelepi spomenik posvećen našem voljenom bratu Majklu Džeksonu. Duboko smo zahvalni zbog ovog posebnog mesta koje odaje počast ne samo njemu nego i našem zajedničkom nasleđu. Hvala vam što ste sačuvali njegov duh", napisao je.

Bivši članovi grupe Jackson 5 - Marlon, Tito, Džeki i Rendi Džekson primaju nagradu u Los Anđelesu 4. septembra 2008.

Tito Džekson je poslednji od devetoro braće i sestara Džekson radio na samostalnom projektu. Objavio svoj solo album,"Tito Time" 2016. Naredne godine je objavio pesmu "One Way Street" i izjavio za Asošijeted pres 2019. da radi na drugom albumu.

Tito Džekson je takođe rekao da je namerno odlagao početak solo karijere pošto je želeo da se posveti odgajanju svoje trojice sinova, TI Džeja, Tažda i Terila, koji su formirali sopstveni bend 3T. Džeksonov vebsajt sadrži link za pesmu 3T i Stivija Vondera, nazvanu “Love One Another.”

Izrazi saučešća stižu porodici Tita Džeksona, njegovoj braći Džeremejnu, Rendiju, Marlonu i Džekiju, sestrama Dženet, Rebi i Latoji, i njihovoj majki Ketrin. Njihov otac je preminuo 2018.

Vest o smrti Tita Džekson prvi je objavio portal "Entertainment Tonight".