Tom Brejdi saopštio da ovoga puta zaista okončava karijeru

Tom Brejdi na utakmici njegovog Tampa Beja protiv Dalasa, 16. januara 2023. godine.

Tom Brejdi, najuspješniji kvorterbek u istoriji američkog fudbala sa rekordnih sedam osvojenih Superbola, objavio je u srijedu da se oprašta od profesionalne karijere.

"Dobro jutro ljudi. Odmah ću preći na stvar", rekao je Brejdi na početku kratkog videa kojeg je objavio na društvenim mrežama. "Penzionišem se. Zauvijek."

Brejdi se već jednom povukao nakon sezone 2021, ali se brzo predomislio i vratio na još jednu godinu ugovora sa Tampa Bej Bakanirsima sa kojima je titulu Nacionalne fudbalske lige (NFL) osvojio prije dvije sezone.

Brejdi se oprašta u 45-oj godini života, nakon impresivne karijere koja je trajala 23 godine i u kojoj je ostvario niz rekorda koje će biti teško dostići, te se generalno smatra za jednog od najvećih američkih sportista u istoriji.

Za razliku od prošle godine, kada je vijest o kraju igračke karijere saopštio u dugačkoj objavi na Instagramu, ovoga puta je odgovor o svojoj budućnosti dao nedugo po okončanju sezone u kojoj je njegov tim ispao u prvoj rundi doigravanja.

"Znam da je proces bio prilično velika stvar prošlog puta, tako da kada sam se jutros probudio, odlučio sam da ću jednostavno pritisnuti dugme za snimanje i omogućiti vam da prvi saznate", rekao je Brejdi u videu. "Neću biti opširan. Imate priliku za samo jedan veoma emotivan oproštajni esej, a ja sam svoju iskoristio prošle godine."

Brejdi se zahvalio navijačima, porodici, prijateljima, saigračima i protivnicima uz riječi: "Hvala vam što ste mi omogućili da živim svoj san. Ne bih ništa promijenio. Sve vas volim."

On je jedini igrač u istoriji NFL-a koji je osvojio više od pet Superbola - jedan sa Tampom i šest sa timom u kojem je proveo najveći dio karijere, Nju Ingland Pejtriotsima. U pet navrata je proglašen za najvrednijeg igrača finalne utakmice (MVP).

Pejtriotsi su ga izabrali tek u šestoj rundi drafta, kao 199-tog igrača po redu i tada mu mnogi nisu davali šanse za ovakvu karijeru. Prije njega izabrano je šest kvorterbekova.

Karijeru okončava kao lider NFL-a svih vremena po broju bačenih jardi (89.214), te po broju tačdauna (649). Osvojio je tri priznanja za MVP-a sezone, a toliko puta je izabran i u najbolji tim sezone.

Osim postizanja velikog broja uspjeha, nekoliko puta tokom karijere u Pejtriotsima optuživan je za nesportske i nedozvoljene poteze, uključujući špijuniranje protivnika. Najpoznatija afera dogodila se u polufinalu doigravanja u januaru 2015. godine, poslije čega je suspendovan na četiri utakmice, zbog namjernog ispuhivanja lopti protiv Indijanapolisa.

Nakon što je prošle godine povukao odluku o penzionisanju, razveo se od slavne manekenke Žizel Bunčen, nakon 13 godina braka. Ona je tada izrazila zabrinutost zbog vremena koje Brejdi posvećuje fudbalu, te dugoročnih posljedica na njegovo zdravlje.

Prošle godine je objavljeno da će se Brejdi, nakon što se oprosti od igranja, pridružiti televizijskoj kući Foks, kao sportski analitičar, uz desetogodišnji ugovor vrijedan 375 miliona dolara.