Tramp objavljuje ime kandidata za Vrhovni sud 9. jula

Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp objaviće ime svog kandidata za sudiju Vrhovnog suda 9.jula. Tramp kaže da bira između petoro kandidata, od kojih su dve žene.

Predsednik je na putu za Nju Džerzi rekao da će dvoje kandidata intervjuisati tokom vikenda. Ističe da jedno od pitanja neće biti da li će sudija glasati protiv presude Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se ženama daje pravo na abortus, kao i da tema neće biti prava gej populacije.

Mesto u Vrhovnom sudu ostalo je upražnjeno pošto je sudija Entoni Kenedi, čiji glas je često bio presudan, najavio odlazak u penziju. Konzervativci već imaju većinu u Vrhovnom sudu, a dobili su je kada je Tramp imenovao sudiju Nila Gorsača.

Predlog predsednika mora da odobri i Senat. Republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, u Senatu imaju tesnu većinu tako da su važni i glasovi demokrata.

Tramp se u četvrtak sastao sa predstavnicima obe stranke u Beloj kući kako bi razgovarao o ovoj temi.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je u petak da se nada da će ceo proces izbora novog sudije biti okončan prve nedelje oktobra.

Predsednik je govorio i o potencijalnoj smeni šefa osoblja Bele kuće, generala Džona Kelija i istakao da ne traži novog kandidata, ali da bi u nekom treunutku to moglo da se desi.

Među potencijalnim kandidatima su Mik Malvejni, direktor budžeta Bele kuće i Nik Ajers koji je šef osoblja potpredsednika Majka Pensa.