Predstavnički dom odbacio predlog za Trampov opoziv

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je predlog o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegovih uvreda četiri demokratske predstavnice u američkom Kongresu.

Iako ih nije imenovao, Tramp je u svojim postovima na Tviteru govorio o Aleksandriji Okasio Kortez, Ilhan Omar, Rašidi Tlaib i Ajani Presli.

Članice Kongresa iz redova demokrata

Predlog o opozivu odbačen je sa ukupno 332 glasa “protiv” i 95 "za", jer su svi republikanci glasali protiv predloga za opoziv koji je pokrenuo demokratski kongresmen iz Teksasa Al Grin.

On je rezoluciju o opozivu pokrenuo protivno željama predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Ona i drugi demokratski lideri umesto toga, podržavaju brojne kongresne istrage veza Trampove predizbornog štaba sa Rusijom, njegovih finansija i poreskih prijava, kao i pitanja da li je ometao istragu specijalnog tužioca Roberta Malera.

Ne propustite: Demokrate optužuju Trampa za zataškavanje i tvrde da to može biti osnov za opoziv

Zahtev je podnet uz obrazloženje da je Tramp izneo rasističke uvrede na račun predstavnica demokrata u Kongresu koje poreklo imaju u drugim državama, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsednik.

"Vidite glasanje ogromne većine protiv opoziva i to je kraj'', rekao je Tramp novinarima u Severnoj Karolini gde je održan miting njegovih pristalica. Pokušaj opoziva je označio nazvao najsmešnijim projektom u kojem je ikada učestvovao.

Kongresmen Grin je već dva puta iskoristio kongresne procedure, krajem 2017. i početkom 2018, tražeći da se na dnevni red stavi pitanje opoziva, ali je oba puta taj predlog odbačen ubedljivom većinom. Tada su, međutim, većinu u Predstavničkom domu imali republikanci, a sada je imaju demokrate.

Ne propustite: Prvi republikanski kongresmen za opoziv Trampa