Tramp traži da državne agencije zaposle Amerikance umesto radnika iz inostranstva

Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se od federalnih agencija traži da dokažu da ne zapošljavaju ljude iz inostranstva umesto Amerikanaca kvalitikovanih za te poslove. Nije jasno da li će se i kako ova odluka odnositi na Glas Amerike, koji je federalna agencija.

Bela kuća je objavila da će uredba sprečiti državne agencije da Amerikance menjaju jeftinom radnom snagom iz inostranstva.

Uredbom se od svih federalnih agencija traži da sprovedu internu istragu i utvrde da li zapošljavaju državljane SAD na određenim pozicijama.

Tramp je rekao da se na ovakav potez odlučio zbog poteza direktora jedne državne agencije u Tenesiju koji je, zbog prethodne zabrane izdavnja viza radnicima iz inostranstva, odlučio da 20 odsto posla delegira kompanijama koje su u inostranstvu.

Ne propustite: Tramp privremeno zabranio izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva

Predsednik SAD je otpustio direktora agencije iz Tenesija i zapretio da će smeniti i ostale članove borda ako nastave da angažuju radnike iz inostranstva.

"Ako izdate američke radnike, čućete samo dve reči: Otpušteni ste", rekao je Tramp.

Kako će uredba uticati na Glas Amerike?

Trampova uredba je doneta u momentu kada se u Glasu Amerike već razmatra da li da se produže vize novinarima iz inostranstva, koji obično imaju vize J-1.

Revizija produženja novinarskih viza je odluka Majkla Peka, novog izvršnog direktora Agencije za globalne medije u čijem je sastavu i Glas Amerike, kojeg je na to mesto nominovao predsednik Tramp.

U Glasu Amerike radi 62 honoraraca i 14 stalno zaposlenih koji su na J-1 vizama, koje dobijaju zbog potrebnog znanja dva jezika (engleskog i jezika na kojem neki od 44 servisa emituje program) i drugih potrebnih veština za obavljanje posla.

Na pitanje Glasa Amerike da li će nova Trampova uredba uticati i na novinare Glasa Amerike, Bela kuća nije konkretno odgovorila već samo uputila na sajt o zapošljavanjima u vladi SAD za one koji nisu američki državljani.

Ne propustite: Agencija za globalne medije razmatra vize za strane novinare

Portparol Agencije za globalne medije rekao je da se analiza svake pojedinačne J-1 vize radi sa ciljem da se poboljša interni menadžment i da se zaštiti nacionalna bezbednost.

Novinarska udruženja kao što je PEN Amerika i Nacionalni klub novinara saopštili su da bi odbijanje produženja viza za novinare Glasa Amerike mnoge od njih dovelo u rizik da budu uhapšeni u zemljama iz kojih su došli, jer će tamo morati da se vrate ako nemaju vizu.

Nije poznat tačan broj novinara angažovanih na J-1 vizama u ostalim delovima Agencije za slobodne medije kao što su Radio Slobodna Evropa, Radio Slobodna Azija, Kancelarija za emitovanje na Kubi i Mreža za emitovanje na Bliskom istoku.

Trampova uredba o zabrani izdavanja novih J-1 viza pravi izuzetak za one koji su već u Americi i imaju te vize - kao što je slučaj sa novinarima koji već rade u zgradi Glasa Amerike u Vašingtonu.