Tramp tvrdi da će u Džordžiji ostvariti veliku predsedničku pobedu

ARHIVA - Donald Tramp, aktuelni američki predsednik (Foto: Reuters/Carlos Barria)

Donald Tramp, republikanski kandidat koji prema projekcijama Glasa Amerike i svih većih medijskih organizacija u Sjedinjenim Državama i svetu (AP, Reuters, CNN, ABC, CBS, NBC i FOX) neće biti reizabran na američkim predsedničkim izborima, objavio je da će u američkoj državi Džordžija ostvariti - kako se izrazio - veliku predsedničku pobedu.

Kao u noći kada su održani izbori", napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

U toj američkoj državi za sada nije proglašen projektovani pobednik.

Prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Bajden vodi u odnosu na Trampa za 0,02 odsto. Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića.

Takođe, ponovio je tvrdnje da u državi Pensilvaniji republikanskim posmatračima nije bilo dozvoljeno pristustvo tokom brojanja glasova.

To je nezamislivo i nezakonito u ovoj zemlji”, objavio je Tramp u tvitu uz koji je kompanija Tviter objavila upozorenje da se može raditi o spornoj tvrdnji.

Takođe, Tramp je napisao i da, kako se izrazio, stanje u državi Viskonsin izgleda vrlo dobro.

Zakonski je potrebno još malo vremena – dogodiće se uskoro”, objavio je aktuelni predsednik.

Prema projekcijama Asošijeted presa - izabrani predsednik Bajden vodi i u toj državi. Na osnovu 99 odsto prebrojanih listića Bajden je osvojio 49,6 odsto - a Tramp 48,6 procenata glasova.

Takođe, Tramp je državu Nevada označio, kako se izrazio, leglom lažnih glasova.

"Informacije koje budemo objavili biće šokantne", ustvrdio je Tramp u objavi koja je takođe označena kao sporna.

Donald Tramp ne priznaje projekciju o pobedi izabranog predsednika Džozefa Bajdena, koju su kablovska TV mreža Si En En (CNN) i novinska agencija Asošijeted pres, a potom i svi ostali veći američki mediji, objavili u subotu tokom kasnog prepodneva.

Prvo je objavljeno da je prebrojavanjem elektorskih glasova utvrđeno da je kandidat Demokratske stranke Bajden osvojio 20 elektorskih glasova u američkoj državi Filadelfija, čime je došao do sume od 273 glasa, što je više od potrebnih 270 koliko je potrebno za projekciju pobede na izborima.

Ne propustite: Džo Bajden predviđeni pobednik predsedničkih izbora

Nakon toga Glas Amerike objavio je projekciju da će Bajden osvojiti i šest elektorskih glasova u saveznoj državi Nevada. Bajden je, prema projekcijama vodećih američkih i svetskih medija, uključujući i Glas Amerike, obezbedio nedostižnu prednost u Elektorskom koledžu predviđenim trijumfom u Pensilvaniji, a posle proglašenja kraja trke u Nevadi, bivši potpredsednik SAD sada ima 279 elektorskih glasova naspram 214, koliko ima predsednik Tramp.

Kampanja Donalda Trampa objavila je da će u ponedeljak pokrenuti sudske postupke u državama u kojima je, prema njihovim tvdnjama, bilo nezakonitih radnji tokom prebrojavanja glasova. Za te tvrdnje Trampova kampanja još nije ponudila validne dokaze.

Ne propustite: Bajden radi na tranziciji dok Tramp odbija da prizna poraz