Tramp dozvolio stranim brodovima dostavu pomoći Portoriku

Sjedinjene Države su privremeno suspendovale zakon o pomorskoj trgovini koji je, prema oceni zvaničnika, ometao dostavu hitno potrebne pomoći žrtvama uragana u Portoriku.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je na Tviteru da je predsednik Donald Tramp privremeno ukinuo „Džonsov zakon“ na zahtev guvernera Portorika Rikarda Roseja i da je odluka odmah stupila na snagu. Rosejo, koji kaže da se ostrvo sa 3,4 miliona stanovnika suočava sa „humanitarnom katastrofom“, odmah je odgovorio tvitom u kome je jednostavno napisao – hvala. On je dodao da je u pitanju najveća katastrofa u istoriji Portorika i verovatno najveća katastrofa koju je izazvao neki uragan na području SAD. U toku je velika nestašica hrane, goriva a prema nekim podacima, skoro polovina ostrva je bez pijaće vode.

Džonsov zakon koji je Kongres usvojio 1920. godine dozvoljava da se roba između američkih luka prenosi samo brodovima pod američkom zastavom a ova suspenzija omogućiće bržu i lakšu dostavu goriva i robe Portoriku.