Trampova šestomesečna spoljnopolitička "konfuzija"

Predsednik SAD Donald Tramp (arhivska fotografija)

Nakon šest meseci na vlasti, Donald Tramp je delimiično ispunio ono što je obećao; da će preokrenuti spoljno političko nasleđe svog prethodnika, Baraka Obame. Odlučio je da se SAD povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, odbacio je Transpacifički trgovinski pakt i izrazito založio za bolje veze sa Rusijom. Ipak, neki dogovori napravljeni za vreme Obame, kao što je nuklearni dogovor o iranskom nuklearnom programu, i dalje važe.

Kada govori javno, nema šanse da Trampa pomešate sa Obamom. U govoru koji je održao u Varšavi, Tramp se distancirao od Obamine multilateralne diplomatije I upozorio da zapadne vrednosti ugrožavaju teroristi koji ih ne prihvataju, ali i popustljivost onih koji te vrednosti prihvataju.

Da li imamo dovoljno želje I hrabrosti da sačuvamo našu civilizaciju od onih koji su spremni da je unište?”

Međutim, jedan deo izbornih obećanja nije ispunio, kao što pitanje Irana.

Dogovor o Iranu je najgluplji dogovor koji sam u životu video, nikada nisam video ništa slično.”

Ali, kao predsednik Tramp je dva puta produžio važenje nuklearnog dogovora o Iranu. Takođe je promenio stav o NATO-u koji je imao u kampanji.

Rekao sam da je NATO zastareo. Više ne mislim tako.”

Tramp je poništio tri velike Obamine inicijative, pooštrio je imigracinu politiku, povukao SAD iz Pariskog kliimatskog sporazuma i multilateralnog, Transpacifičkog trgovinskog partnerstva.

Suština je u tome da je Pariski klimatski sporazum nefer prema SAD.”

Ipak, pošto su ga ukorili partneri iz Grupe 20, Tramp je tokom posete Parizu nagovestio da bi mogao da se predomisli.

Nešto bi se moglo desiti u vezi sa Pariskim dogovorom. Videćemo šta.”

Analitičari kažu da Trampove nedosledne poruke stvaraju konfuziju u svetu.

Postavljaju se ključna pitanja o američkim vrednostima I putu kojim ide ova adminsitracija. Ako krene ka nacionalizmu I populizmu, za četiri godine biće poljuljano poverenje u institucije – uz pomoć kojih smo održavali međunarodni poredak stabilnim”, ocenjuje Čarls Kupčan iz Saveta za međunarodne odnose.

Ipak, u pojedinim momentima, Trampova politika liči na Obaminu. Savetnici su ga ubedili da ne menja dogovor sa Iranom, sudovi su ograničili primenu uredbe o tzv “zabrani putovanja”, a kada je reč o Severnoj Koreji – predsednik je shvatio da, baš kao I Obama – nema dobrog rešenja.