Trampovi porezi biće stavljeni na uvid javnosti

Bivši predsednik Donald Tramp, novembar 2022.

VAŠINGTON - Odbor Predstavničkog doma Kongresa za pitanja poreza glasao je za objavljivanje delimično redigovanih poreskih dokumenata bivšeg predsednika Donalda Trampa, i saopštio da Poreska uprava (IRS) nije uspela da temeljno istraži koliki je porez platio dok je bio na funkciji.

Odbor Predstavničkog doma glasao je za objavljivanje rezimea Trampovih poreskih prijava između 2015. i 2021. godine, godina kada se kandidovao za predsednika i služio u Beloj kući.

Međutim, članovi odbora su istakli i da se Poreska uprava nije poštovala svoja pravila i nije uradila reviziju Trampovih poreskih prijava tokom tri od četiri godine njegovog mandata.

„Ono čime će ljudi verovatno biti iznenađeni jeste u kojoj meri se poreska uprava nije pridržavala sopstvenih pravila“, rekao je demokratski predstavnik Den Kildi.

Predsednik odbora, demokrata Ričard Nil, rekao je da će redigovani sažetak Trampovih poreza biti objavljen za nekoliko dana. Demokrate, još samo nekoliko nedelja imaju većinu u donjem domu Kongresa, jer u januaru na dužnost stupa novi saziv sa republikanskom većinom.

Predsednik kongresnov Odbora za poreska pitanja Ričard Nil (u sredini) na konferenciji za novinare posle sednice odbora na kojoj je izglasano da se objave Trampovi porezi

Kevin Brejdi, najviše rangirani republikanac u Odboru za poreska pitanja, rekao je da se neke od Trampovih prijava još revidiraju, tako da nije jasno koliki porez duguje Tramp. Kao i drugi republikanci u odboru, i Brejdi je glasao protiv objavljivanja tih dokumenata, uz obrazloženje da bi to moglo da bude loš presedan.

Tramp je, za razliku od prethodnih predsedničkih kandidata, odbio da objavi koliki je porez platio, rekavši da to ne može da uradi jer dokumenta revidira Poreska uprava.

Predsednički kandidati nisu po zakonu obavezni da objave svoje poreske prijave, ali su to Trampovi prethodnici radili na dobrovoljnoj bazi već decenijama.